søndag 12. april 2009

Politikerblogger før valget - en status

Min vurdering fem måneder før valget er, kanskje litt overraskende, at KrF og SV er i delt ledelse når det gjelder politisk blogging. Arbeiderpartiet er spennende outsidere, Venstre har noen interessante unge politikere. Høyre har tapt terreng, Senterpartiet er nesten borte og FrP finner jeg ikke i det hele tatt.

Nå hadde jeg ikke planlagt å lage en anmeldelse av politiske blogger, det kom litt tilfeldig i forbindelse med at jeg skulle ta en påskeopprydding i en litt lang lenkeliste i venstre spalte. Og da tenkte jeg at jeg skulle prøve å skille ut politikerblogger (ikke blogger om samfunn og politikk som Jan Erik Fåne, Hilde Widerøe WibeVox populi og Hjorten, men virkelige politikere som fylkesordfører Tore Sandvik og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell) i en egen kategori. Og da ville det som bonus bli plass til noen flere politiske blogger enn før. Det er jo viktig å følge med på hva de har å si foran et valg.

(Nå må det innrømmes at denne måten å dele inn bloggere på ikke er helt presis. Vampus ville sannsynligvis se på det som et nedrykk å være politikerblogger, så hun slipper. Bård Vegar og Tore O. er tvilstilfeller fordi de skriver sine beste ting om mye annet enn norsk partipolitikk, men de blir vel mer og mer partipolitiske etter hvert som valget nærmer seg. I min venstre spalte har jeg valgt å ikke ta med VG-blogger (for eksempel Erna, Lars og Bjarne Håkon) eller andre standardiserte bloggvarianter der det virker som politikere har klippet inn det siste innlegg de holdt i stortinget, og som ingen fikk med seg der heller. Det holder ikke.)

En blogg trenger ikke være privat, men den må være litt personlig. Man må kunne gjenkjenne personen som har skrevet den. Og så bør det være et litt gjennomtenkt forhold til at en blogg kan lenke til andres blogger og integreres med andre nettsider, verktøy, dokumenter, partiprogrammer, Twitter, Facebooksider. Man må utnytte nettverkseffektene for å generere trafikk og til mer dialog med velgerne.

Kristelig Folkeparti har skjønt dette. De har en bloggstrategi, eller kanskje de til og med har to strategier. For det første har partiet sentralt en strategi med en enkel inngang fra hjemmesiden til standardiserte blogger for alle sine fremste kandidater, inkludert partilederen, og viser med dette at blogging er viktig for partiet. Nå liker jeg ikke slike standardiserte blogger så godt - problemet er at de fleste KrF-bloggene er veldig lite personlige (Dagfinn Høybråten og Knut Arild Hareide er to eksempler). Stort pluss for at ledelsen gjør dette, men de må frigjøre seg fra det trange formatet og slippe seg mer løs i måten de skriver også. 

Men det er en slags fotnote her også som gjør KrF litt mer interessante. For KrF har et par bloggere i Hordaland, Filip Rygg og Sondre Olsen som kjører sitt eget løp og er blant de mest leste bloggene i Norge for tiden. De har virkelig skjønt dette med å utvikle en personlig plattform og pleie nettverk. Og jeg tror kanskje Kristelig Folkeparti har en fordel i at det er ganske mange mennesker der ute som blogger om verdier og eksistensielle problemstillinger og som er flinke til å holde debatten på nettet om etiske og livssynsmessige problemstillinger levende. KrF er undervurdert som web 2.0-parti.

SV er det partiet der flest stortingskandidater skriver personlige blogger, inkludert Bård Vegar Solhjell, Heikki Holmås, Audun Lysbakken, Trond Sæterhaug, Snorre Valen og Inge Marte Thorkilsens rosablogg. Et par av disse er blitt rene bloggveteraner og de er flinke til å lenke til hverandre og til andre. Man finner dem enkelt fra SVs nye hjemmeside. Jeg savner vel flere statsråder og en partileder, men to nestledere er ikke så galt. Hvis SV gjør et dårlig valg er det politikken og ikke kvaliteten på bloggingen det er noe galt med.

Arbeiderpartiet er en sterk outsider. Nå ser det ut som partiledelsen trives bedre på Facebook og Twitter enn på blogg, men hjemmesiden gir muligheten til å finne alle varianter (nederst).Og det er en egen autorisert "rødbloggliste". Men det er litt rart når hjemmesiden lenker til Bjarne Håkons blogg og den ikke er oppdatert siden begynnelsen av mars. Jeg synes det mest interessante i Arbeiderpartietet nå er den mobiliseringen vi ser i underskogen. Og der særlig Sosialdemokrat.no som drives av Fredrik Mellem er et interessant prosjekt. Han har klart å samle en god oversikt over både nettsider og bloggere som er tilknyttet Arbeiderpartiet.

Venstre har også en felles portal på hjemmesiden som leder til bloggende politikere. Kanskje litt halvhjertet foreløpig, men det er et par veldig gode unge bloggere. Og så har de laget Liberal Bloggrevy, en kul aggregator der en får alle de unge bloggerne samlet.

Blåbloggere har vært et begrep og Høyre har hatt seminar for sine blåbloggere. Da hele bloggingen tok av var det jo blåbloggerne som dominerte sammen med de godt til venstre. Akkurat nå burde jo alt ligge til rette for at skriveføre liberalkonservative skulle bruke bloggen som alternativ måte å mobilisere når alle mediene er venstrevridde. Men kraften er ikke der. Hjemmesidene gir ikke inntrykk av at det er noen strategi. Noe mangler. Hva har skjedd?

Underskogen er der, det er masse flinke enkeltpersoner med meninger som ligner på det man tror Høyre mener og som blogger hver for seg. Også i sentrale sekretariater (Øystein Søreide og Torbjørn Sølsnes). Og i lokalpolitikken (Enebakk, Hedmark Høyre). Høyre har en bra programblogg. Men det mangler noe på toppen. Jeg savner bloggen til Torbjørn Røe Isaksen. Og jeg savner en Kristin Clemet som mener noe prinsippelt og ideologisk i en blogg.

Senterpartiet er vanskelige å øye på. Lundteigen har en ganske ny blogg, men det er ikke gjort mye for lenke den til andre og opp trafikken. Og Senterparti har en merkelig bloggportal. Men hvor er resten av bloggene?

Fremskrittspartiet finner jeg ikke. Nå er det ikke vanskelig å øye på Siv Jensen i andre medier, men partilederbloggen i FrP ble lagt ned i 2007. Det er heller ikke vanskelig å få øye på FrPs politikk i nettdebattene på avisenes nettsider. Men et er kanskje en litt skummel strategi å ikke ta mer regi på nettdebatten selv?

Oppdatering 1 (16:01): Kjetil Løseth gjør oppmerksom på et par FrP-bloggere (se kommentaren under) og at Erna har en annen blogg på www.erna.no. Kulere design enn VG-bloggen, men den er ikke lenket fra Høyres hjemmesider og virker forlatt.

NB! Kom gjerne med flere korrigeringer og tips. Det er helt sikkert noen der ute som har sett interessante politikerblogger jeg har gått glipp av.