Mest interessant er det å se ledigheten i ulike bransjer. Som en kunne forvente er det byggenæringen som er hardest rammet med en vekst på 171 prosent. Så kommer industrien med en vekst på 107 prosent fra mars i fjor.
Ledigheten innen ingeniør- og ikt-fag økte med hele 80 prosent (1000 flere ledige), men fra en situasjon med et veldig stramt marked i utgangspunktet, så ledigheten er fortsatt bare 1,2 prosent i denne gruppen. I gruppen akademiske yrker økte ledigheten med 33 prosent fra i fjor og ledigheten blant ledere økte med 59 prosent.
Like interessant er det jo å se hvor mange nye stillinger som lyses ut nå. NAV sier:
"I løpet av mars blei det registrert 25 prosent færre nye ledige stillingar enn i same periode i fjor. Det var nedgang innan alle yrkesgrupper bortsett frå undervisning der det var ein auke på tre prosent. Nedgangen var størst innan ingeniør- og IKT-fag med 49 prosent færre nye ledige stillingar."
Vi må nok regne med at ledigheten vil øke kraftig også i månedene som kommer. Og at det etter hvert er slik at flere deler av næringslivet blir hardere rammet, blant annet de kunnskaps- og teknologibedriftene som leverer forskning, teknologi, design og konsulenttjenester til eksportindustrien.
Det er derfor veldig viktig at krisetiltakene i fortsettelsen er innrettet mot å bygge innovasjonsevne, forskning og kompetanse. Og at bedriftenes innovasjonsprosjekter får en risikoavlastning gjennom for eksempel bedre skatteinsentiver. Abelias kunnskapspakke fra desember er fortsatt like aktuell som svar på krisen.
Hei
SvarSlettHar skrevet en bok som kan være til stor nytte for arbeidssøkende personer.
http://jobbinngangen.no/blogg-eier/xml-sitemap/direkte-betaling
Hareide