søndag 21. februar 2010

En politisk reise

(Oppdatering 03.01.2025: Den begeistringen jeg ga uttrykk for under når det gjelder tilgang til alle tidligere utgaver av tidsskriftet Samtiden, var ektefølt, men sikkert for god til å være sant. På et eller annet tidspunkt gikk det i hvert fall over. Selv om Samtiden ble lagt ned i 2021 er de gamle artikkelene fortsatt tilgjengelige, men nå bak en betalingsmur hos idunn.no).

For litt over tre år siden skrev jeg min egen politiske reiseskildring i form av en litt lengre artikkel i tidsskriftet Samtiden under tittelen "En politisk reise". En kortere versjon av denne beretningen finnes som en kronikk i Dagbladet fra november 2006, en kronikk som ligger på nett og er blitt kommentert 239 ganger av lesere. Kronikken havner som nummer to på listen når noen "googler" meg, bak denne bloggen, men rett foran oppføringen i Wikipedia og Twitter.

Det er bra at en sånn kronikk skaper interesse. Men så har jeg jo tenkt at det også er litt synd om den egentlige artikkelen i Samtiden, den lange, er blitt henvist til støvete arkiver der gamle trykksaker havner, og umulig å tilgang til på nett. Men her en dag fant jeg plutselig ut at det er helt feil. For det finnes et nettsted som heter idunn.no og som er en stor tidsskriftsdatabase på nett der en nå får tilgang til mange fagtidsskrifter fra ulike forlag:

"idunn.no er Nordens ledende database for fagtidsskrifter. Vi tilbyr unike søkemuligheter i kvalitetssikret innhold på tvers av 49 ulike fagtidsskrifter. Her finner du utgivelser fra Universitetsforlaget, Gyldendal Akademisk, Samlaget og Aschehoug. idunn.no eies og driftes av Universitetsforlaget."

For flere av disse fagtidsskriftene koster det penger å tilgang elektronisk, men Samtiden har faktisk gitt gratis tilgang til alle tidligere utgaver, med omtrent en utgaves forsinkelse. Det betyr at min artikkel "En politisk reise" ligger her i lang versjon som pdf-fil som kan lastes ned helt gratis.

Og leter en rundt i idunn.no i gamle utgaver av Samtiden, vil en finne ganske mye spennende. Jeg kan for eksempel anbefale intervjuet med Jens A. Risnæs og hans beretning om den reelt eksisterende sosialismen i Samtiden nr 3-2003 (her må man bla frem til side 36 i pdf-filen). Og Tom Therkildsens glitrende sosialdemokratiske oppgjør med den populistiske venstresiden i "Historien som svik" fra 2006.

En annen leseverdig sak er Torbjørn Røe Isaksens analyse av kulturforskjellen mellom Høyre og Fremskrittspartiet i "When Harry met Preben". Og en bedre beskrivelse enn noe man kan finne i noen lærebok om hvordan statsbudsjettprosessen i regjeringen egentlig foregår, finnes i Kristin Clemets artikkel "Budsjettprosessen. I verdens rikeste land". Som en vil se av disse navnene og det de mener, har det i utgangspunktet ganske venstreorienterte Samtiden de siste årene vært flinke til å trekke inn skribenter med ulike politiske ståsteder.

Og mens jeg er inne på Samtiden må jeg selvfølgelig også anbefale et årsabonnement til 399 kroner, og gjerne et årsabonnement på Minerva til kr 200 i tillegg for å sikre balanse. For selv om begge disse tidsskriftene er flinke til å gi gratis tilgang til tidligere publisert stoff, bør man jo helst lese ting når det er helt ferskt og blir omtalt i andre medier. Dessuten er det viktig å støtte opp om disse viktige pustehullene i norsk politisk debatt der man kan lese analyser som er lengre enn bare noen setninger. Jeg tror til og med at politikken blir bedre av at det er noen som tar seg bryet med å legge til rette for en arena for analyser og sammenhengende meningsytringer som stiller helt andre krav til form og innhold enn vanlige slagord og soundbites.

4 kommentarer :

  1. jøss, jeg kjenner til idunn, men var faktisk ikke klar over at samtiden var gratis tilgjengelig der, takk for tipset. hadde gjerne sett at flere tidsskrifter var rimeligere tilgjengelig via idunn, f.eks. er det mange artikler fra "stat og styring" som jeg gjerne skulle lest, men det blir litt for dyrt synes jeg.

    SvarSlett
  2. Synd at så mange av landets beste skribenter arbeider så iherdig for å få publisert i tidsskrifter som forsvinner i papirbergene på univeristetsbibliotekene og bak passordvegger til forlagsdrevne nettsteder. En anstendig og søkbar nettversjon ville vært sterkt leserkretsutvidende.

    Samtiden er et hederlig unntak

    SvarSlett
  3. Hei Paul Chaffey

    Du har en utrolig bra blogg! En klar favoritt, som jeg anbefaler varmt til alle som vil høre.

    Beste hilsen fra
    Anne Gaathaug

    SvarSlett
  4. Hei Anne, og tusen takk for hyggelig kommentar.

    SvarSlett