fredag 20. mai 2011

Amazon selger flere ebøker enn papirbøker

New York Times og Mashable melder at Amazon siden 1. april i år har solgt flere ebøker enn papirbøker. Dette skjer bare fire år etter at ebøkene kom, under et år etter at ebøker passerte hardbacks og fire måneder etter at ebøker passerte paperbacks. Og nå har altså salget av ebøker passert summen av hardbacks og paperbacks. Det selges 105 ebøker pr 100 papirbøker hos Amazon.

Nå er ikke Amazons salgstall representative for bransjen totalt, det selges fortsatt langt flere papirbøker enn ebøker totalt og Forrester regner med at salget av ebøker i USA nå utgjør omlag 14 prosent av det totale boksalget. Men det er i åpenbart i sterk vekst og noe av det som har endret seg er at Amazon ikke er alene lengre, men møter konkurranse fra Barnes & Noble, Apple og Google når det gjelder ebøker.

Er det slik at alt salg av ebøker går på bekostning av papir? Nei, mener Amazon, selv om det åpenbart er en del som bytter ut papirboka så er en viktig effekt av ebøker at de har bidratt til at folk leser mer bøker enn før. Forlagenes totale boksalg har økt, mener Amazon:

"Russ Grandinetti, vice president for Kindle content at Amazon, said that e-book sales had helped the publishing industry overall. “Even though some digital sales may be substitutions from print, one of the great impacts that the digital business has is people spend more minutes a day reading. They make reading more of a habit, and that’s good for the total book business,” he said.