lørdag 14. mai 2011

Idéfestivaler og småplanter

Foto: Francesco Saggio/UiO
Jeg har fått en veldig hyggelig oppfordring fra Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, via hans rektorblogg, om å plante småplanter på mitt kontor og blogge om idéfestivalene. Det gjør jeg gjerne.

Universitetet i Oslo er Norges eldste og feirer sitt 200-års jubileum i år, det er rett og slett 200 år siden universitetet kom til Norge. I den anledning skal det arrangeres fire idéfestivaler om ulike store og aktuelle temaer i vår tid. Festivalene er laget slik at alle interesserte kan delta, ikke bare de som er eksperter fra før.

Og når det heter festival er det fordi det ikke er en konferanse med et program, men masse ulike arrangementer på ulike steder i Oslo. Første idefestival foregår 21. mai og har klimaendringer som tema. Hva som skjer i løpet av dagen kan man lese om her.

Neste idéfestival er 18. juni der temaet er mangfold. Og ser en på programmet vil en se at det virkelig er et mangfold av ulike mangfoldstemaer, alt fra biologisk mangfold til mediemangfold og migrasjon. Og til høsten blir det idefestival om digitalisering 17. september og om menneskekroppen 15. oktober. Og alle disse fire dagene er lørdager. Dette er en flott måte å vise hvordan universitetet har kunnskap og forskningsprosjekter som både er spennende og viktige for mange av de store spørsmålene i verden.

Hvor kommer så plantene inn i bildet? Jo, det er slik at i forbindelse med festivalen har Rodeløkka Småplantelag laget en Småplantboks med fire frøposer, jord og åtte små potter. Hver frøtype symboliserer et festivaltema, basilikum for klimaendringer, persille for mangfold, karse for digitalisering og timian for menneskekroppen. Småplantlaget har også et event under første idefestival og har i den anledning laget en egen Facebookgruppe.

Tusen takk til Ole Petter Ottersen og UiO for småplantboksen og for denne kreative måten å markedsføre sine idefestivaler. Frøene er satt i jorden og står nå ved min kontorplass i Abelia.