fredag 27. mai 2011

Bob Dylan 70 år

Bob Dylan har nettopp fylt 70 år og har laget musikk i 50 år. Nå kom jeg forholdsvis sent til Dylan, jeg var langt inne i iPod-alderen før jeg begynte å gå dypere inn i materien enn å bare ha et par enkle samlealbum med standardlåtene. I ungdomstiden på 80-tallet trodde jeg Dylan var en kjedelig gammel protestsanger, av den typen sekstiåtterne hørte på, og at det derfor var lurt å holde avstand.

Nå var Bob Dylan både folkemusikkant og protestsanger en periode også, men han har vært så mye forskjellig at han ikke er lett å putte i bås. I Minerva skriver Ove Vanebo om at Dylans politiske plassering heller ikke er så opplagt som mange tror. I løpet av 50 år som musiker er det blitt 34 studioalbum, det meste er veldig bra, og noe man kan hoppe over. I tillegg er det laget en rekke livealbum, samlealbum og bootlegalbum. Jeg har tidligere blogget om The Bootleg Series vols 1-3, en svært hørbar samling.

En så god låtskriver som Bob Dylan opplever stadig at sangene hans blir covret av andre. Coverne er nesten alltid dårligere enn originalen, men noen unntak finnes. Jimi Hendrix versjon av Dylans All Along The Watchtower er vel aller mest kjent.. Et nyere og langt mindre kjent eksempel er Patti Smith som i 2007 covret Changing of The Guards på sin glimrende coversamling Twelve. Dylans originale versjon av sangen er fra albumet Street Legal i 1978, et litt rart mikset album som vanligvis ikke regnes med blant de aller beste.Både Bob Dylans og Patti Smiths versjoner av Changing of the Guards er veldig bra, men ganske forskjellige. Her er Patti Smith med en liveversjon av sangen: