søndag 8. mai 2011

Folkeavstemning og lokalvalg i UK

Det har havnet litt i skyggen av andre store begivenheter i verden, men det er verdt å stoppe litt opp ved både folkeavstemningen om nytt valgsystem og de britiske lokalvalgene, inkludert valg til nytt parlament i Skottland og Wales, som ble gjennomført torsdag i forrige uke.

Folkeavstemningen om valgreform, et forslag om å gjennomføre et noe mer proporsjonalt valgsystem, endte med fullstendig nederlag for tilhengerne. 68 prosent stemte for å beholde dagens valgordning med "first past the post" i enmannskretser. Bare 32 prosent ville innføre AV, "alternative vote", et forsiktig skritt i retning et mer proporsjonalt valgsystem.

En ny valgordning er noe de liberale i UK har arbeidet for i flere tiår. Det er ikke ofte det er folkeavstemninger i England, men Liberaldemokratene fikk sin store sjanse i forbindelse med koalisjonsregjeringen med de konservative. Men når de nå fikk denne historiske sjansen så gikk det skrekkelig galt. Financial Times skriver:

"The Lib Dems had waited three decades for Thursday’s referendum, their opportunity to crack open the mould of Britain’s voting system. AV was not the Holy Grail, many of them want, but could have been a stepping stone to proportional representation, they hoped."

Folkeavstemningen ble mye mindre jevn enn mange hadde regnet med på forhånd. Det ble et slags "folk flest" mot de urbane og liberale elitene, der folket vant. Bare i Cambridge og noen få kretser i London var det flertall for å endre valgordningen. Alle andre steder var det flertall mot. Men blant partilederne var det bare David Cameron som var på vinnerlaget. Han og de konservative har drevet tung kampanje mot endringer i valgsystemet, et valgsystem de selv vinner mest på, særlig i den engelske delen av UK. Nick Clegg var den store taperen, man tapte gjorde også Ed Miliband, Labours leder. Labour var delt, men partilederen deltok i kampanjen for et nytt valgsystem, og tapte.

Det kanskje aller største overraskelsen som kom ut av disse britiske valgene handlet ikke om valgsystemet, men om Skottland. Der har SNP, de skotske nasjonalistene, vunnet den største seieren i et skotsk valg noen gang og fått rent flertall i det skotske parlamentet. De vant hele 69 av 129 plasser, og når man vet at SNPs mål er et uavhengig Skottland så er dette et resultat som kan komme til å få stor betydning. Det bor 5,2 millioner mennesker i Skottland, litt flere enn Norges 4,9 millioner, så noen umulig tanke er det jo ikke å lage et eget land. Dessuten var Skottland et eget kongedømme helt fram til 1707, riktignok i en personalunion med England fra 1603.

Nå er det pr i dag ikke flertall i meningsmålingene for full løsrivelse fra UK, men det har SNP planer om å gjøre noe med. De vil bruke sitt nye flertall til å berede grunnen, og vi må regne med at det om ikke alt for lenge blir en viktig folkeavstemning om et uavhengig Skottland. Valgresultatet i Skottland er samtidig et dramatisk nederlag for både Liberaldemokratene og Labour. Det var ventet at Liberaldemokratene ville gjøre det dårlig, men at Labour skulle miste makten var en sensasjon, de var jevnstore med SNP før valget. Labour gjorde sitt dårligste valg i Skottland på 80 år.

Her er et godt valgkart fra Financial Times som viser resultatene der det ble stemt i både England, Skottland og Wales (ikke alle deler av England har hatt valg, blant annet har det ikke vært valg i London). Som en vil se har de konservative gjort det overraskende bra i både England og Wales, og har faktisk vunnet noen flere representanter. Labour har som ventet gått fram i England og Wales de også, mens Liberaldemoratene har hatt et katastrofevalg over alt.