tirsdag 31. mai 2011

Hvem vinner på stengte tyske kjernekraftverk?

Den tyske regjeringen har plutselig bestemt at alle landets 17 kjernereaktorer skal stenges innen 2022. Det betyr at 23 prosent av landets energiforbruk må erstattes med energi fra andre kilder i løpet at 10 år. The Guardian skriver i dag:

"Monday's announcement, prompted by Japan's nuclear disaster,will make Germany the first major industrialised nation to go nuclear-free in decades. It gives the country just over 10 years to find alternative sources for 23% of its energy. The move, hammered out at a mammoth 14-hour overnight sitting at the Bundestag, came amid mass nationwide protests against nuclear power and at a low point for the chancellor's Christian Democratic party (CDU), support for which has crumbled at the ballot box in five regional elections this year."

Denne jakten på nye energikilder skal skje samtidig som EU og Tyskland har tatt på seg ambisiøse klimamålsettinger. Det blir ikke akkurat lettere å nå klimamålene nå som kjernekraften skal fases helt ut, men Tyskland har planer om å klare begge deler og har som mål at elektrisitetsforbruket skal ned med 10 prosent og at andelen fornybar energi skal dobles til 25 prosent

Hvilke energikilder er det som vil være vinnere etter det tyske vedtaket? Mange hevder i dag at det er nødt til å bety en økt satsing på kullkraft, og det kan godt hende dette vil være tilfelle på kort sikt. Men kullkraft er ikke spesielt forenelig med langsiktige tyske miljømål. Derfor mener Financial Times at vinnerne vil være naturgass, vind og sol. Særlig naturgass:

"Natural gas is likely to become the energy source of choice after moves by Germany and some other European nations to turn their backs on nuclear power (...) "We need more gas. After Berlin’s decision, gas will be a driver of growth,” Gunther Oettinger, Europe’s energy commissioner, said on Monday, echoing a sentiment increasingly expressed by energy analysts and executives."

En mer utfyllende kommentar til hva som skjer i Tyskland på dette området og hvordan industrien stiller seg til utfordringen har Financial Times her. Så kan man naturligvis spørre hvorfor det er slik at både naturgass og fornybar energi vil blomstre, kunne man ikke satset alt på fornybar? Svaret er dels at energibehovet er så stort at det vil være behov for begge deler. Men like viktig er det at solceller trenger sol og vindturbiner trenger vind. Derfor må det installeres reservekapasitet som kan ta de dagene solen ikke skinner og vinden ikke blåser. Her er naturgass det beste alternativet, i følge Financial Times.

5 kommentarer :

  1. Hvor sikker er du på at beslutningen denne gangen er endelig ? Det er tross alt slik at tyskerne har vært gjennom følgende prosess:

    "Ausstieg" -- besluttet å avvikle kjernekraften i en gradvis prosess der endel kraftverk allerede i dag skulle vert stoppet.

    "Laufzeitverlængerung" -- på morsomt også kjent som "ausstieg aus dem ausstieg", CDU/CSU og FDP bestemte seg dog for å innvilge forlenget brukstid og IKKE stoppe kraftverkene som planlagt.

    Og nå altså, igjen stopping, som morsomme tunger allerede har døpt "aussties aus dem ausstieg aus dem ausstieg"

    Når panikken etter japan får roet seg litt, og datoene for de neste stengningene nærmer seg, og strømprisene stiger, vil det komme et massivt press for en ny "laufzeitverlængerung", hvor trygg er du på at ikke politikerne ombestemmer seg nok en gang ?

    SvarSlett
  2. @Eivind: Takk for innsiktsfull kommentar. Du kjenner tydeligvis den tyske prosessen godt. Jeg har også inntrykk av at det har vært mye fram og tilbake, og slett ingen garantier for at dette er endelig. Akkurat nå er velgerne veldig opptatt av farene ved kjernekraft, og stemmer på de grønne ved delstatsvalg. Hvis forsyningssikkerheten trues kan det være helt andre ting velgerne er opptatt av.

    Nå tror jeg likevel naturgass er godt posisjonert i dette bildet. Energiinfrastruktur er en langsiktig sak og politisk usikkerhet gjør det vanskelig å vite hva man skal investere i. Tykslands problemer med kjernekraft er der på en eller annen måte uansett. Kullkraft er klimapolitisk vanskelig. Naturgass har den fordelen at gassinfrastrukturen i stor grad er på plass allerede og at gass fungerer godt sammen med fornybar (og import av vannkraft).

    SvarSlett
  3. Det er positivt at Tyskland nå (igjen) vil slutte med kjernekraft, jeg er bare noe skeptisk til om beslutningen vil stå ved lag.

    Både de grønne og SPD ønsket seg en lov som forbyr kjernekraftverk etter en gitt dato - det ville innebære at man faktisk hadde besluttet å stoppe kraftverkene, og at man måtte opphevet eller endret denne loven for å fortsette.

    Slik ble det imidlertid ikke. Vedtaket som nå kom var et "intensjonsvedtak", det vil si at det ikke er noe i dette vedtaket som direkte medfører at kraftverkene må stenge - bare at det er intensjonen at de skal det.

    Dermed krever det aktiv handling fra politikerne på et senere tidspunkt for faktisk å sette muskler bak "intensjonen"

    Forstå meg rett, jeg synes vedtaket er positivt.

    Men det er også mye preget av situasjonen her-og-nå, tett på ulykken i Japan - og gjelder langt frem i tid. Tiden vil vise om viljen til faktisk å gjennomføre stengningen holder så lenge.

    SvarSlett
  4. Eg synest sjølv at beslutninga, anten den er reell eller ikkje, er heilt ut på jordet. Eg har til gode å sjå eit einaste godt argument for å stenge ned moderne kjernekraftanlegg. Det finnast derimot ein heil haug med gode argument (du finn nokre på http://larsivi.net/?p=66) for å behalde dei, og kvifor det vil vere uheldig (også helsefarleg!) å bytte ut kapasiteten med kull og gass (forsyningssikkerheit som Paul nemner forklarer kvifor ein i Tyskland i praksis kan ignorere vind- og solkraft heilt).

    SvarSlett
  5. Tyske kjernekraftverk er ikke moderne. Den ungste er mer en 30 ar gammel Det er det ene.

    Det andere er: Pa venstre side har det vaert enighet om nedlegging for kjernekraften i minst 10 ar. Den sa kalte konservative siden i politikken ville ikke det. Men i befolkingen har det vaert flertall for nedleggingen i lang tid - velgere i alle partier var det. Na har den konservative kristlige partien snudt - og jeg som tysk venstremann tror ikke at det konservative partiet vil snu igjen. Der ma det skje mye!

    SvarSlett