mandag 2. mai 2011

Obama og aksjonen mot Osama bin Laden

Det er utrolig hvordan en uventet seier kan forandre alt. Og mer uventet og spektakulært enn den brå slutten for Osama bin Laden er det vel knapt mulig å få det til. Obama har i løpet av noen dager gått fra å måtte håndtere tullete påstander om at ikke er født i USA, noe han riktignok har besvart på en helt glimrende måte, til å bli mannen som har eliminert hele USAs hovedfiende. Snakk om å snu stemningen.

Så er det naturligvis mange som stiller noen spørsmål om hva drapet på Osama bin Laden betyr. The Telegraphs USA-redaktør har oppsummert sine tanker i 10 thoughts on Osama bin Ladens death. Jeg tror nok han har rett i den direkte betydningen for kampen mot islamistisk terror ikke blir nødvendigvis blir så stor. Folk slutter ikke plutselig å være islamister. Og terroristcellene som er bygget opp fungerer sannsynligvis uten noe direkte operasjonelt lederskap fra bin Laden uansett. Eller som Foreign Policy formulerer det: Osama Bin Laden is dead, Al Quaeda isn't.

For amerikansk politikk betyr dette forhåpentligvis at de klarer å bli opptatt av større og viktigere ting enn Obamas fødselsattest en tid fremover. For Obama er dette en enorm seier, selv om suksessen er resultat av en langvarig etterretningsinnsats som startet under George Bush. Akkurat det er ikke noe stort problem for Obama. Problemet hans er nok heller at neste presidentvalg ikke vil bli avgjort av utenrikspolitikk, men av tilstanden i amerikansk økonomi. Men når det dukker opp påstander om at presidenten ikke er patriotisk nok, så skader det definitivt ikke å ha denne operasjonen på CVen sin.

Det som har forandret seg mest siden 11/9-2001 er imidlertid verken USA eller al-Qaida, men den arabiske verden. Der er det ikke bin Laden og hans organisasjons visjon om fremtiden som er på offensiven lenger. Det er demokratibevegelsen som vinner terreng  blant de unge. Eller som New York Times i dag skriver om effekten av drapet på Osama bin Laden i den arabiske verden:

"But most remarkable, perhaps, was the sense in countries like Egypt, Tunisia and Libya that Bin Laden was an echo of a bygone era, riven by ossifying divides between West and East, American omnipotence and Arab weakness, dictatorship and powerlessness. (...) For a man who bore some responsibility for two wars and a deepening American involvement from North Africa to Yemen and Iraq, many say, Bin Laden’s death serves as an epitaph for another era."

Dersom analysen i denne artikkelen er riktig så var bin Ladens tid forbi uansett, opprørene og demokratibevegelsen hadde parkert ham på sidelinjen av dagens agenda i den arabiske verden. Mulig det er en vel optimistisk analyse av hvor langt man har kommet i reformprosessen og at det er fortsatt er stor fare for tilbakefall. Men uansett analyse av veien videre i det arabiske opprøret må det som har skjedd i dag være positivt. Det er grunn til å juble sammen med amerikanerne i dag.

1 kommentar :

  1. "Det er grunn til å juble sammen med Amerikanerne i dag"- i denne forbindelse synes jeg det er en oppsiktsvekkende kommentar. Uavhengig av politisk syn i Norge (bortsett fra FRP) så er man mot dødsdom og drap som straff. Selv etter grusomhetene utført i 2. Verdenskrig holdt man rettsaker- der man søkte informasjon og sannhet. Vi ser nå- etter dagene som har gått at historien som først ble sluppet har blitt omskrevet. Der det ble sagt massiv motstand og feige handlinger med kvinnelige skjold, får vi nå høre om 79 SEAL topptrente soldater mot en håndfull personer der kun en vakt åpnet ild mot inntrengerne. Forøvrig noe den jevne amerikaner påroper seg retten til om man tråkker inn på deres område. Det er ekstremt banalt og naivt å gå ut med en slik støtte som du gjør her, og som også utenriksminister Gahr Støre gjorde samme dag som nyheten ble sluppet. Dette er tåkelegging og vi får aldri vite sannheten nå- kun en destilert amerikansk versjon. Det er synd, og et stort tilbakeskritt for rettsforståelsen i den vestlige verden. Spesielt med tanke på at informasjonen som førte til dette vistnok skulle komme fra tortur-åstedet Guatanamo bay. Normalt en grunn til å frafalle tiltale.

    SvarSlett