lørdag 9. april 2011

Norsk bokbransje tror ikke på ebøker

Vi Kindle-brukere er blitt vant til at det å skaffe seg en ny bok tar et par minutter, uansett hvor du er. Man trenger bare en PC med netttilkobling eller en Kindle med mobiltilkobling. iPad og mobiltelefon går også fint både til å kjøpe hos Amazon og til å lese bøker. Det hele er så vanvittig enkelt og billig og morsomt at i hvert fall jeg kjøper flere bøker enn jeg strengt tatt rekker å lese.

Slik tenker ikke norske forlag når de skal selge bøker. Når norsk bokbransje har laget sine to eboksatsinger Bokskya og Emviem er det så gjennomført katastrofalt at det må være gjort med vilje. Det kan ikke være mulig å lage noe så lite brukervennlig. teknisk hjelpeløst, med dyre varer og  så markedsføringsmessig katastrofalt uten at man har planlagt det. Det er nesten ikke nye bøker i nettbutikkene heller. Dette må de ha gjort for å unngå å selge ebøker og tvinge kundene inn i bokhandlene. Eller til Amazon. Jan Omdahl slakter satsingen i Dagbladet og skriver:

"Du må ha konto fire steder for å få tilgang til det lille utvalget som i dag finnes av norske ebøker: Hos Boskya, i en nettbokhandel som forhandler Den norske bokdatabasens ebøker, hos Emviem, og hos Adobe. Det er nesten skandaløst. For såpass vet vi etter femten år med musikk på nett: Forbrukerne vil ha alt på ett sted, til riktig pris. Får de ikke det, går de videre."

Innenfor salgsvirksomhet er det vanlig å ha noen gode tilbud når man lanserer noe nytt, for å trekke til seg mange kunder. Man må jo bli lagt merke til og ha noe som skaper verdi for kundene. Et ønske om gjøre noe positivt for kunden er det ingen tegn til her. Det er ikke nye bøker hos Bokskya og knapt noen bøker i det hele tatt hos Emviem. De gamle bøkene som er å få kjøpt koster omtrent det samme som nye bøker hos Amazon. Ikke spesielt imponerende.

Men skal man teste ut det tekniske må man jo prøve og se om det virker. Jeg har lyst på tre norske bøker til påsken, lastet ned til Kindle, eller i nødsfall en iPad; Frank Rossaviks nye bok om SVs historie, Anonyms roman om mordet på Anonym og Elin Ørjasæters Det glade vanvidd. Jeg fant ingen av dem på verken Emviem eller bokhandlene tilnyttet Bokskya. De finnes vel bare på papir.

Da måtte jeg kjøpe noe annet for å teste om det fungerte. På Emviem fant jeg Arne Hjeltnes roman Ivar Nimme, en helt ny bok. Den gikk det greit å kjøpe og betale, selv om jeg tror det blir ganske slitsomt i lengden å fylle ut samme kredittkortopplysningene hver gang, eller bruke Bank ID hver gang man kjøper noe (slik er det ikke i Amazon, der det one-click). Men jeg fikk i hvert fall en lenke til en fil som jeg laster ned til pc-en. For å lese filen måtte jeg laste ned Adobe Digital Editions, som krever enda en registrering om du ikke har den fra før. Ganske kronglete.

Neste spørsmål er hvordan få boken over på et lesebrett? Vel, til Kindle får jeg ikke overført boken. Og heller ikke til iBooks på iPad. Så kan man lure på hva poenget er med en ebokhandel som hverken leverer til Kindle eller iPad på en fornuftig måte? En slags løsning på iPad er en "workaround", et program som heter Bluefire Reader som leser Adobes DRM-filer. Via nettleseren, en mail eller Dropbox kan man flytte filen til sin iPad og åpne den i Bluefire. Men innen man kommer så langt har nok mange vanlige boklesere hoppet av for lengst.

På den Bokskya-tilknyttede Akademika.no (Bokskya er forvirrende nok ikke en nettbutikk, men en slags felles backoffice for noen store bokhandler, blant annet Akademika, Norli og Ark) valgte jeg en bok som hører hjemme i et hvert norsk ebokbibliotek. Lars Saabye Christensens Beatles. Det gikk for så vidt greit å kjøpe og betale med kredittkort, men å få lastet ned og lest boken skulle vise seg å være enda vanskeligere her enn hos Emviem. Jeg fikk en mail med en lenke der det stod last ned filen her, men når jeg klikker på den står det "Error Occurred". Ikke noe annet, og ingen antydning om hva jeg skal gjøre. Jeg får derfor ikke lest noe som helst. Kanskje begynner lenken plutselig å virke en annen dag? I neste uke?

NRK Beta skriver i sin anmeldelse av Bokskya at "Bokskya er verre enn ingenting". Det er jeg helt enig i. Dette er pinlig dårlig. Andre bloggerere som forklarer hva som er galt er Eirik Newth og Mellomblond. Jeg tror det lureste ville være om bokhandlene stenger hele butikken til de kommer opp med noe som virker. Selv om det ikke blir like bra som Amazon så må det virke. Men som sagt, man kan mistenke bransjen for å ikke tro på ebøker og ha lansert noe som ikke virker med vilje..

10 kommentarer :

 1. Når hverken du, jeg eller NRKBeta synes Bokskya traff blinken, da må det være ille å være folka bak denne løsningen.

  SvarSlett
 2. Paul - det er ikke det at bokbransjen ikke tror på e-bøker - Bokskya er laget fordi de tror på dem, men ikke vil ha dem. E-bøker er en disruptiv innovasjon, de kommer til å ta over, om enn noe langsommere enn nedlasting tok over for CDer. Og da lager man løsninger som trekker i langdrag og forsøker å bevare dagens forretningsmodell. Akk ja. Historien har en tendens til å gjenta seg....

  SvarSlett
 3. Tror nok det hele koker ned til tilbud og etterspørsel. Vil ikke folk ha e-bøker vil det heller ikke publiseres e-bøker, den saken er grei.

  SvarSlett
 4. Det er forresten en enkel sak å overføre til Kindle via DRM-plugin for Calibre, som åpner boka via nøkkelen i Adobe DE.

  SvarSlett
 5. Paul, jeg tror du har oppsummert det meste som er galt. Bokskya er en teknologisk katastrofe. Men hvorfor er det slik? "Disruptiv innovasjon", som Espen er inne på, smaker litt for mye av konspirasjonsteorier. Forlagene ønsker nok å selge e-bøker, men de vil ikke miste kontrollen eller redusere inntektsgrunnlaget. Og da begynner problemene:

  * Av etablerte teknologier, er Amazon's Kindle dominerende. Problem: Hvis forlagene skal selge via Amazon, skal Amazon ha sin (store) bit av kaka.

  * Apple's iBooks er kun tilgjengelig på iPad/iPhone, noe som neppe gjør denne plattformen aktuell. Dessuten skal Apple ha (minst) like stor bit av kaka som Amazon.

  * Andre DRM-baserte teknologier er for kompliserte (som Bokskya viser med all tydelighet), og for begrenset mhp plattform. Har man en Kindle fra før, vil man neppe kjøpe et nytt lesebrett.

  * DRM-frie bøker? Muligheten for piratkopiering får vel forlagene til å grøsse...

  SvarSlett
 6. For meg, som har et lesebrett uten nettilkopling, er Bokskya totalt ubrukelig.

  Jeg er også enig i at utvalget ev norske ebøker er begredelig. Har lenge gått og tenkt på et blogginnlegg om dette, men har enn så lenge ikke kommet så langt.

  SvarSlett
 7. Hei,
  Jeg kjøpte Kindle så fort den ble lansert internasjonalt. Nå har jeg kjøpt en til min kone, og to til venner. Alle er forøyd. Det er en ting jeg ikke forstår: Hvorfor lanserer ikke norske forfattere sine egene bøker via amazon?

  SvarSlett
 8. @Anonym: Det lanseres ikke via Amazon, fordi Amazon er en bokhandel. Bokhandlene i Norge eies av forleggerne, og det er bare med den bakgrunnen man kan forstå den underlige konstruksjonen "bokskya" og motviljen mot å bytte ut norske bokhandler med Amazon og Apple som sisteledd.

  SvarSlett
 9. Harvard Business Review har i siste nummer en interessant artikkel med tittelen "Big Content" Is Strangling American Innovation”. Det er altså de store innholdsprodusentene som er det største hinderet for verdiskaping i USA. Etter å ha outsourcet omtrent alt vi kan outsource, er det meningen innovasjon skal drive verdiskapingen i rike land som USA og Norge, og det er innovasjon som skal holde oss konkurransedyktige. Vi må være mer innovative enn våre konkurrenter. Og det er ikke så lett.

  President Obama pekte i sin årstale til Kongressen (”State of the Union”) på India og Kina som de største truslene til USAs plass på toppen av innovasjonslistene. Men der tar altså Obama feil, i henhold til Harvard Business Review. Det er våre innholdsprodusenter. Musikk, film og bokbransjen prøver å beskytte sine etablerte markeder gjennom å motarbeide innovasjon, fordi innovasjon på dette området er destruktivt for de eksisterende forretningsmodellene, og dermed for de eksisterende innholdsprodusentene. Innholdsindustriene prøver å beskytte seg selv fra endring såpass aggressivt at de truer USAs stilling som verdensledende i innovasjon.

  I følge artikkelen har innholdsprodusentene aldri skjønt teknologi (selv om produktene deres er avhengige av det). I stedet for å se teknologiutviklingen som en mulighetsskaper for nye markeder, nye produkter, forstår de teknologi kun som en trussel. Indisiene er mange, fra forsøkene fra filmindustrien på å forby videokassetter, til musikkindustriens forsøk på å ta livet av MP3 igjennom rettsapparatet.

  Teknologisektoren har alltid skjønt at teknologi har en sterk destruktiv så vel som sterk konstruktiv kraft på markeder. Nye teknologier kan ødelegge hele næringssektorer og opprette helt nye. Slik skal det være, det bringer verden framover. Men så har vi altså ikke et fritt marked. Karteller, lover og bransjeavtaler har primært en konserverende effekt – og dermed en innovasjonsdempende effekt. Eller for å sitere fra Vidar Kvalshaugs artikkel i Aftenposten “La e-bukken få havresekken”: Bokhandlerne skal ha 40-50 prosent av hver bokkrone. Verken jeg eller andre har skjønt hvorfor den fysiske bokhandelen og deres nettsteder skal ha noe med e-bok å gjøre. Man skjønner det lett når man ser at de tre store forlagene eier hver sin store kjede (…)

  Den kollaterale skaden av obstruksjonismen, kartelliseringen, lobbyismen og misbruk av rettsvesenet, er innovasjon, konkurranseevne, entrepenørskap og arbeidsplasser. Oppstartsbedrifter – som skal være drivkraften for vår evne til å være mer innovative enn våre konurrenter – etablerer seg ikke her, eller mer konkret, ideene de skulle vært tuftet på blir aldri realisert her, men andre steder.

  SvarSlett
 10. Det fins en såre enkel måte å konvertere norske ebøker til Kindle format på. Jeg leser norske e-bøker jevnlig på min Kindle 3 ærlig kjøpt og nedlastet fra Norli og Emviem. Kontakt meg gjerne for "oppskriften" :-)

  SvarSlett