fredag 12. juli 2019

Lang musikk til lange feriedager (48)

Det er sommer, mye fint vær, og på tide å dra igang den faste sommerspalten "Lang musikk på lange feriedager" som ble startet her på bloggen tilbake i 2009. I år feirer den rett og slett 10-årsjubileum. Temaet er god musikk i digital form som kan tas med og nytes på en badestrand i nærheten.

Så kan man jo spørre om denne jakten på "box-sets", samlinger av "b-sider og rariteter" og lange samlealbum er helt håpløst utdatert med dagens digitale musikktjenester. Jeg håper og tror at det ikke er slik. I motsetning til kjøp av mp3-filer som ble lagret på en iPod, som var vanlig for ti år siden og som oppmuntret til kjøp av enkeltsanger, kan dagens abonnementsmodeller igjen gjøre det attraktivt å lete etter samlinger med sammenhenger, Slik det var da vi lette etter sjeldne godbiter i platebutikkene før i tiden.

Selvfølgelig kan man lage spillelister selv, men det er noe spesielt med samlingene der artisten selv eller plateselskapet har gjort jobben med å velge ut og sortere. Jeg minner om reglene for å nå opp i denne spalten: Det må være "box sets", samlealbum eller fleralbumutgivelser med samme artist. Det må være minst 40 sanger, gjerne mange flere. Om det er "greatest hits", artistens samlede verker, rariteter og b-sider eller tidligere ikke-utgitte ting spiller ingen rolle. Poenget er at det må være bra musikalsk og langt nok til en dag på en badestrand, enten den tilbringes i Norge, eller et varmt sted lengre sør.

Og som ofte før til sesongåpningen er valget av det ikke spesielt krevende og utilgjengelige slaget, men en klassisk "greatest hits"-samling med mye musikk man sannsynligvis har hørt før. Perfekt til å komme i gang med ferien. I dag handler det om The Rolling Stones helt nye samleallbum "Honk" som kom tidligere i år og inneholder 36 sanger i basisversjon, men 46 sanger i den lengre såkalte "deluxe"-utgaven, som helt klart er den man må gå for.

Så man man jo spørre om hva vitsen er med enda en samling med 40-50 Stones-sanger når vi allerede har den utmerkede "40 Licks" som kom til Stones 40-årsjubileum i 2002 og samler 40 høydepunkter fra hele karrieren. Og vi også har den utmerkede "GRRR!" som kom til 50-årsjubileet i 2012, og som jeg blogget om tidligere i denne spalten, som også dekker høydepunkter fra hele karrieren, inkludert noen sanger fra det siste tiåret og to helt nye sanger. Når disse to samlingene allerede finnes og dekker mye av det samme materialet, samt at sangene ikke er i kronologisk rekkefølge på "Honk", i motsetning til på de to andre samlingene, taler imot at det trengs enda en slik samling.

Men det er noe annet som er viktigere her, og som kanskje er en ulempe for noen, men også en slags fordel med "Honk". Det er avhengig av hva man egentlig er på jakt etter. "Honk" er i motsetning til "40 Licks" og "GRRR!" ikke en samling som dekker hele Stones-epoken. Den utelater de første og mest produktive årene da Stones ga ut plater på London/Dekka. "Honk" har sitt startpunkt med "Brown Sugar" fra albumet Sticky Fingers i 1971. Det betyr at halvparten av sangene fra "Forty Licks" og "GRR!" ikke er aktuelle fordi disse er fra en annen del av historien. Dersom man er på jakt etter en samling som dekker 50 år med Stones, inkludert det første viktige tiåret, må man velge noe annet.

Men har man dekket 60-tallet allerede, for eksempel fordi man har albumene, eller fordi man har "The Rolling Stones: Singles Collection: The London Years" i samlingen (jeg blogget om den her), et helt suverent dypdykk i singler og b-sider fra Dekka/London-perioden frem til 1971, er jo "Honk" en svært god fortsettelse. Og spesielt bra for oss som kanskje ikke har like god oversikt over singlene Stones ga ut på 80-tallet, 90-tallet og 2000 tallet, da de ikke alltid var like kule som de igjen har blitt. Ved å ikke ha med første årene er det mer plass til de senere periodene på "Honk".

Og musikken er naturligvis bra. En samling som åpner med "Start Me Up" og fortsetter med "Doom and Gloom", "Brown Sugar", "Beast of Burden", "Wild Horses" og "Angie" som de første seks må bli bra. Så er det mye bra låter fra resten av 70-tallet, litt opp og ned ellers, men det er mange høydepunkter, inkludert tre sanger fra det glimrende tilbake-til-røttene coveralbumet "Blue & Lonesome" fra 2016 og blant annet "Rain Fall Down" og "Streets of Love" fra det hederlige dobbeltalbumet "A Bigger Bang" i 2005.

En annen og minst like viktig grunn til å ha samlingen, og at den må være i deluxe-utgaven er at det på denne er det tatt med ti bonuslåter til slutt som rett og slett er liveopptak fra de siste årene, og inkluderer blant annet "Wild Horses" i duett med Florence Welch, "She's a Rainbow", "Let's Spend The Night Together", "Dead Flowers" og "Under my Tnumb". Ti sanger som viser at The Rolling Stones fortsetter å levere på imponerende vis hver gang de står på en scene.

På denne siden er det lenker til alle episoder i serien: "Lang musikk til lange feriedager"

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar