onsdag 3. juli 2019

Fylkene med flest og færrest offentlig ansatte

Litt under en tredjedel av alle sysselsatte i Norge jobber i offentlig sektor. I antall utgjør de omtrent 850 000 sysselsatte, og av disse jobber litt i overkant av 500 000 i kommunene, 300 000 i staten (som inkluderer over 100 000 sysselsatte i spesialisthelsetjenesten), og 45 000 i fylkeskommunal forvaltning.

Men hvor i landet er det flest ansatte i offentlig sektor som andel av antall sysselsatte totalt? Og hvor er det "underskudd" på offentlige arbeidsplasser som andel av alle ansatte. I motsetning til det man kanskje kan få inntrykk av i den løpende debatten er det ikke slik at det er en høyere andel offentlige arbeidsplasser i Oslo eller i fylkene som skal bli det nye Viken fylke. Det er tvert imot slik at andelen er høyest i de tre nord-norske fylkene.

Den siste fylkesfordelte tabellen jeg har funnet er fra utgangen av 2015, men endringene har ikke vært så veldig store etter dette, verken når det gjelder andelen offentlig ansatte totalt eller de fylkesfordelte tallene. Den som har lyst kan regne ut tilsvarende tall for utgangen av 2018 basert på denne oversikten i SSBs statistikkbank.

Tabellen viser at Oslo til tross for en relativt høy andel statlige ansatte likevel har den laveste andelen offentlig ansatte av den totale arbeidsstyrken, med 26,2 prosent (16 prosent jobber i staten). Nest lavest er Rogaland med 26.9 prosent av de sysselsatte i offentlig sektor. Rogaland utmerker seg også ved å ha den laveste andelen sysselsatte i staten, med 7,4 prosent. I Akershus er andelen offentlig ansatte 28,2 prosent og i Buskerud er den 29,5 prosent. Også Hordaland ligger under landsgjennomsnittet med 30,8 prosent.

I motsatt ende, med aller høyest andel offentlige ansatte er Troms fylke med 43,6 prosent av alle sysselsatte i offentlig sektor. Troms utmerker seg også ved å være fylket med høyest andel statlige ansatte, med 18.9 prosent. Rett bak kommer Finnmark med 42,0 prosent av de ansatte i stat, fylke eller kommune. Deretter følger Nordland  med 39.9 prosent, Hedmark med 38,3 prosent, Sogn og Fjordane med 36,6 prosent, Nord Trøndelag med 36,5 prosent, Telemark med 36,2 prosent og Oppland og Aust-Agder med 36.0 prosent.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar