fredag 26. juli 2019

Lang musikk til lange feriedager (52)

Jeg har gledet meg til å gå løs på Bob Dylans "The Rolling Thunder Revue - The 1975 Live Recordings", med 148 låter og 10 og halv times spilletid, som kom ut tidligere i sommer. Ikke bare passer den til én dag på badestranden,  den krever minst et par dager der med varmt vær for at man skal komme seg igjennom. I den fysiske versjonen er dette en boks med 14 CDer, men heldigvis er det også en digital versjon å få kjøpt.

Det er langt fra alle artister som kan gi ut store samlinger av den typen jeg skriver om i denne spalten med minst 40 låter. For å ha så mye til en "beste of...", "rarities and b-sides" eller "outtakes" må man jo ha laget mye mer. Bob Dylan er derimot i en annen liga. Han har skrevet så mange låter, har så mye som aldri ble gitt ut på ordinære album eller utgitte sanger han har kommet tilbake til og fremført på andre måter senere, at han gir ut slike samlebokser stadig vekk. Dylans box-set "Biograph" (jeg skrev om den her) fant opp  hele denne sjangeren i 1985. Jeg har også skrevet om samlinger i "The Bootleg Series", sist i 2016 om en ny samling ikke-utgitt materiale fra konsertturneene med The Band.

En dag tar det kanksje slutt, men slik er det enda ikke med Bob Dylans arkiver.. Der er det fortsatt skatter å hente fram.  Denne nye nye boksen er imidlertid annerledes enn The Bootleg Series eller ulike samlealbum. Her handler det ganske enkelt om opptak fra fem konserter i 1975, pluss litt andre demoer og øvinger fra samme tid, Kvaliteten på live-opptakene er helt fremragende, både når det gjelder det musikalske, men overraskende nok også den tekniske lydkvaliteten. Fordi det er snakk om fem konserter på samme turné er det i stor grad samme settliste som gjentas, og mange av sangene her blir gjentatt mange ganger, men de er arrangert så forskjellig fra gang til gang at de i seg selv er et interessant poeng med denne utgivelsen

Hva var så dette The Rolling Tunder Revue? I serien av mange musikalske linjeskifter i løpet av snart 60 år som artist var dette en helt annerledes og ganske kort konsertturne der Dylan samlet et midlertidig band med noen fantastiske artister, og laget et slags reisende sirkus. The Pitchfork skriver dette i sin anmeldelse av boksen om hvem som var med i troppen:

Dylan had rarely played live since his motorcycle accident in 1966, and he was supported by the Band, who had made the transition from his backing band to stars in their own right. Although the ’74 tour was a wild success, Dylan grew tired of playing arenas, and that boredom, combined with personal unrest, was the catalyst for his attempt to re-create his coffeehouse roots via the Rolling Thunder Revue. Surrounding himself with figures from his past—his old advocate and paramour Joan Baez, Ramblin’ Jack Elliott, Bob Neuwirth, and Roger McGuinn—Dylan also roped in new blood. He wound up having a drink with Mick Ronson, late of David Bowie’s Spiders From Mars, so he invited the guitarist to become part of the unruly band that would eventually become known as Guam. He saw Scarlet Rivera wandering the streets of New York with her violin in hand, so she brought her into the fold. Most importantly, he happened to stumble upon Jacques Levy, the director of 1969’s Off-Broadway hit Oh! Calcutta!, and the pair hit it off so well, they wrote most of Desire together and decided it was time to put on a show."

Denne omreisende sirkusforestillingen, med lite annonserte konserter i små lokaler, ble aldri dokumentert på noe album da det skjedde. Mange år etter, i 2002, kom det ut et veldig bra bootleg-series album med 22 låter som løftet frem litt fra denne musikalske gullgruven. Men det utløste jo et behov for å enda mer. Det har tatt litt tid, men i år er det utgitt en dokumentarfilm fra turneen, laget av Martin Scorcese og utgitt på Netflix. Derfor kom også denne boksen ut nå.

Hva er så det musikalsk mest spennende her? Konsertene har mange sanger fra albumet "Desire", som først kom året etter og er at av Dylans beste. Live-fremføringene er minst like bra. Budskapet og sangen om den drapstiltalte bokseren "Hurricane" har en sentral plass på konsertene, men også "Sara", om forholdet til hans daværende kone, "Isis", "Romance in Durango", "One More Cup of Coffee" og "Oh, Sister" er i strålende liveversjoner. Men minst like spennende er det at flere av Dylans gamle klassikere, flere fra tilbake på 60-tallet, er med her i helt andre og opprockede versjoner. Sanger som The Lonesome Death of Hattie Carroll," "I Shall Be Released," "Knockin’ on Heaven’s Door" og "Blowin' in the Wind".

De som er på nokså bar bakke og skal oppdage Bob Dylan kan ikke begynne her. Da er en av de mange greatest hits-samlingene en langt bedre inngang. De som har hørt en del annet av Dylan, men vil skrape litt mer i overflaten på "The Rolling Tunder Reveue" kan skaffe The Bootleg Series nr 5, som kom i 2002 og løftet frem 22 sanger. Man da kan faren være stor for at man vil ha mer. Og det er da denne samlingen kommer inn i bildet.

Tidligere episoder i serien "Lang musikk til lange feriedager":

Trykk her for lenker til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) til denne musikkspalten.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar