tirsdag 19. juli 2011

Lang musikk til lange feriedager (15)

The Rolling Stones har holdt på så lenge at de begynte å lage samleplater med greatest hits allerede for 40 år siden, og det er mye bra samlinger å velge mellom. Men er man ute etter noe som stikker seg ut i mengden, og er omfattende nok og spennende nok til å holde en lang godværsdag på stranden, kan jeg anbefale Singles Collection: The London Years.

Samlingen ble utgitt som et sett med tre CDer i 1989 og inneholder alle singlene Rolling Stones spilte inn mellom 1963 og 1971, både a- og b-sider, i helt kronologisk rekkefølge. Grunnen til at denne samlingen kom var en rettighetskonflikt der plateselskapet til en tidligere manager, Allen Klein, fikk rettighetene til materialet fra 60-tallet som var utgitt på Dekka i UK og London Records i USA.

Det er i alt 58 låter og både låtene og lydkvaliteten på denne utgivelsen er helt fantastiske. En singelsamling erstatter ikke albumene, Rolling Stones laget noen fantastiske album på 60-tallet, men singlene gir en viktig del av historien. Her er det tross alt snakk om listetopper og viktig musikkhistorie, og perlene kommer tett i tett. Sanger som The Last Time, Satisfaction, Paint it Black, Ruby Tuesday, Wild Horses og Sympathy for the Devil og massevis av andre korte, men store låter kommer i et vanvittig tempo.

To ting må understrekes spesielt. Det ene er b-sidene. Med mange band er b-sider et restprodukt, noe som ikke var bra nok til albumet, og endte opp for å fylle opp ledig plass på en singel. Slik er det ikke her. Noen ujevnheter er det, men her er det også de fleste b-sidene veldig bra låter. Noen av dem havnet på album også, mens noen er litt halvglemte perler som fortjener å komme frem i lyset igjen.

Det andre som må nevnes er den fantastiske lydkvalitetet. Dette er originalinnspillinger i mono, som fortsatt er i mono, men er blitt renset og digitalt remastret, sist i en nyutgivelse i 2002, slik at de er langt bedre og mer levende lydmessig enn originalene. På iTunes koster denne samlingen 175 kroner.

Tidligere episoder i serien Lang musikk til lange feriedager:

1. Ramones: Weird tales of the Ramones
2. The Pogues: Just look the straight in the eyes and say... Poguemahone
3. The Smashing Pumpkins: Rarities and b-sides
4. The Clash: Clash on Broadway
5. Johnny Cash: Cash unearthed
6. Abba: The Albums
7. David Bowie: The platinum collection
8. Siouxsie and the Banshees: Siouxsie and the Banshees at the BBC
9. Echo and the Bunnymen: Crystal days
10. The Cure: Join the dots
11. Bob Dylan: The Bootleg Series vol. 1-3
12. Jokke og Valentinerne: Prisen for popen
13. Paul Weller: Hit Parade
14. Bob Dylan: Biograph

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar