onsdag 10. juli 2019

Internett- og mobilstatistikk

Dagens statistikktips kom på Facebook i dag fra min tidligere KMD-kollega Rikke, som hadde funnet frem til en forsidesak på SSBs nettsider om temasidene om internett og mobil. Når man er på feire og til og med har bursdag, er jo det en flott bursdagshilsen å få.

Og ekstra hyggelig er det jo at det går så bra i Norge når det gjelder å ta i bruk ulike digitlae verktøy og tjenester. Den første grafen på temasiden viser at alle piler peker oppover, både for tilgang til hjemme PC, internett, bredbånd, smarttelefoner og nettbrett.

Studerer man grafen litt nærmere ser man et par interessante ting. En er at vekstkurven for tilgang til alle disse teknologiene er ekstremt bratt, og ser ut til å bli stadig brattere. Dessuten ser vi at veksten er aller brattest frem til omkring 70-80 prosent tilgang, før det begynner å flate litt ut. Akkurat det er jo ikke så veldig overraskende. Dette er tall for husholdningenes tilgang til ulike verktøy og infrastruktur, og det er jo fortsatt slik at noen velger å ikke ha. Men som vi ser av grafen er det blitt ganske få.

Både når det gjelder internett og mobiltelefon er har vi praksis nådd 100 prosent som oppgir at de har tilgang, mens det for hjemme-PC og smarttelefon er ganske nært. Ser vi på når disse teknologiene passerte 80 prosent dekning i befolkningen skjedd det i 2001 for mobiltelefon, i 2005 for hjemme-PC, i 2007 for internett og i 2014 for bredbånd og smarttelefon. Mens nettbrettene, det kanskje mest hypede verktøyet siden tusenårsskiftet, som skulle erstatte papiraviser, ukeblader, tidsskifter og bøker, ser ut til å ha avbrutt den rekordbratte vekstkurven og funnet et nivå på omkring 75 prosent.

Et siste poeng: Disse tallene viser husholdningens tilgang til ulike verktøy og tjenester, ikke det vi har tilgang til gjennom jobben. Det som er spesielt i Norge, Norden og andre land som ligner på oss når det gjelder teknologibruk er at langt flere har tilgang til disse teknologiene privat enn gjennom jobb. Det bidrar til at arbeidslivet vårt lettere kan ta i bruk ny teknologi, og næringslivet har et konkurransefortrinn, fordi mange ansatte er vant til å bruke både PC-er, smarttelefoner og apper fra før.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar