mandag 1. juli 2019

Mer digitalisering i byggenæringen

Jeg har ved flere anledninger i det siste skrevet her på bloggen om hvordan byggenæringen er i ferd med bli en langt mer digitalisert næring enn før. Det er ikke nytt at det snakkes om digitalisering i byggenæringen og det har vært mange prosjekter og piloter, men det som skjer nå er mer gjennomgripende digitalisering som kommer til å forandre hele næringen.

En av mange eksempler på disse endringene ble markert for noen dager siden da bransjen møttes for å feire at fem ferdige produktdatamaler (PDT) tilpasset norsk bygge- og anleggsnæring ble presentert. Dette er standarder som beskriver ulike produkter som brukes i bygg på en slik måte at datamaskiner kan forstå og bruke beskrivelsene, noe som er helt avgjørende for å kunne ta i bruk ulike digitale verktøy og arbeidsprosesser.

Bygg,no dekket det faglige arrangementet i forkant av feiringen under overskriften "Markerte milepel i byggenæringens digitaliseringsinnsats" og skriver dette om hva dette handler om:

"Ved hjelp av produktdatamaler, ofte kalt Product Data Templates eller bare PDT, kan produktinformasjon struktureres for bruk i en digitalisert byggeprosess. For hver produktgruppe utvikles det en PDT som beskriver hvilke egenskaper som skal være deklarert og hvordan disse egenskapene skal måles eller beregnes. Leverandørene benytter disse malene når de legger inn informasjon om produktene sine. All informasjon om produktene skal være maskinlesbar og kunne benyttes i en heldigital byggeprosess med kobling til bygningsinformasjonsmodeller (BIM)."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar