Her er en god animasjon som viser hvordan listen over verdens 10 rikeste selskaper stadig har endret seg fra 1997 og frem til i dag. Når det gjelder hvilke land de kommer fra er det kraftig USA-dominans hele veien, men periodevis en hel europeiske og noen japanske, latin-amerikanske og russiske - og ikke minst kinesiske i senere år.
Og så er det naturligvis veldig interessant å se på hvilke bransjer som dominerer i toppen gjennom denne perioden med dotcom-boble, finankrise, eurokrise og andre opp- og nedturer i markedet.. Akkurat nå er det veldig teknologitungt, med Microsoft, Apple, Amazon og Google helt i toppen, men det er jo strengt tatt ikke helt nytt. Ved inngangen til 2000-tallet var det også en veldig høy verdsetting av teknologiselskaper, da i enda større grad i it-hardware og telekom. Selv om de fleste navnene nå er nye sammenlignet med 20 år siden er det interessant nok Microsoft som topper listen nå og som også gjorde det ved tusenårsskiftet.
Ellers ser man på animasjonen at det har vært en viss kamp mellom teknologi og olje når det gjelder å være de største, men periodevis har blant annet finansnæringen vært godt representert, samt en del store enkeltbedrifter i andre bransjer, som General Electric, Walmart, Nestle, Toyota og Johnson & Johnson.
Det pleier bare å være børsnoterte selskaper med på lister som dette. Et spørsmål jeg lurer litt på er om dette gir et riktig bilde dersom statseide bedrifter var med. Er det for eksempel slik at det ikke er slik at alle de 4-5 største selskapene i verden er teknologiselskaper dersom det saudi-arabiske statsoljeselskapet Aramco hadde vært børsnotert (noe de kanskje også blir)?
onsdag 24. juli 2019
Verdens 10 mest verdifulle selskaper (1997-2019)
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar