lørdag 30. mai 2015

Med massemordere som reklame

Lokalavisen Fjordenes Tidende kan fortelle om et politisk møte som skal være i Vågsøy i Sogn og Fjordane i begynnelsen av juni. Det er ikke spesielt uvanlig å omtale et kommende politisk møte, og heller ikke at innlederen på møtet er gammelkommunisten Pål Steigan, men når arrangøren bruker intervjuet til å reklamere for møtet på denne måten så burde det gå kaldt nedover ryggen på de fleste:

"Steigan har skrevet flere bøker og er vel en av få vestlige personer som både har møtt Pol Pot, Mao Zedong og Enver Hoxha, forteller Daniel Henriksson, leder i Vågsøy Raudt."

Det er jo for så vidt bra han nevner akkurat dette, for da de møttes i sin tid var det ikke for å reise kritikk mot massemordene, men for å erklære sympati til prosjektene de holdt på med fra den lille norske grenen av denne verdensbevegelsen. Nå har det gått mange år, og han kunne tatt avstand, men i stedet blir disse vennskapelige møtene med noen av verdenshistoriens største massemordere brukt som reklame for et politisk møte i Norge i 2015. Da er man rimelig ekstrem.

Det er som om noen gledestrålende skulle reklamere med at innlederen de har funnet har hatt vennskapelige møter med Hitler, Mussolini og general Franco, ikke angrer spesielt på det, og derfor har noe vesentlig å fortelle om den politiske situasjonen i verden i dag. Man kan jo tenke seg hvordan reaksjonen hadde blitt da. Skulle noen ha glemt hvorfor denne dragningen mot det totalitære ikke er en morsom historisk kuriositet, men er en farlig politisk realitet i dagens Europa, kan dagens kronikk i Dagbladet av Hans-Wilhelm Steinfeld anbefales. Der skriver han om at dagens konflikter i Europa gjør at de totalitære trollene må halshugges intellektuelt - enda en gang.