lørdag 2. mai 2015

Fight of the century

Som The Guardian skriver i dag så kan hypen på forhånd kanskje ha noe for seg: "And for once, in a sport not given to understatement, the self-fulfilling hype may be justified – at least as far as the sums are concerned."

"Fight of the Century" blir gjerne brukt som beskrivelse på boksekampen mellom Joe Frazier og Muhammad Ali i 1971 i Madison Square Garden, men nå er det et nytt århundre og vi trenger nye høydepunkter, og i hvert fall noe som kan kalles det største siden Lennox Lewis vant på k.o, i åttende runde mot Mike Tyson i 2002 og beholdt sin tungvektsmestertittel. Det som ble kåret til "Event of the year" det året i Ring Magazine var for øvrig ikke selve boksekampen, men en slåsskamp som brøt ut på pressekonferansen i forkant.

Natt til søndag er det USAs Floyd Mayweather som skal bokse mot Filippinenes Manny Pacquiao, også kjent som Pac-Man. De har aldri møtt hverandre i kamp før, men verden har ventet i noen år på at det skal skje. Så lenge at en avlyst kamp i 2010 faktisk ble kåret til "Event of the year" av Ring Magazine, og siden har dette vært kampen alle har snakket om. Den foregår formelt om verdensmestertittelen til tre ulike profesjonelle bokseforbund og handler om Weltervekt, det til si boksere som veier under 67 kg.

I 2014 var Floyd Mayweather i følge Forbes verdens best betalte idrettsmann, uavhengig av idrett, med 105 milloner dollar i årsinntekt, foran Christiano Ronaldo, Lebron James og Lionel Messi. Pac-Man er på 11. plass på listen. Men begge blir betydelig rikere i kveld. De nøyaktige prispengene vet man ikke før alle inntektene fra betal-TV er regnet ut, men de har avtalt at Mayweather får 60 prosent og Pacquiao får 40 prosent av en sum som kan bli på minst 200 millioner dollar. Ikke dårlig for en kveld på jobben.

Nå er det naturligvis ikke slik at alt er bra. Det at disse to gamlekarene endelig møtes i ringen (Mayweather er 38 og Pacquiao er 36 år) er vel også et tegn på at det mangler noen nye stjerner som kan ta over. Og mens Manny Pacquinao er et stort forbilde i hjemlandet fordi han både er filmstjerne, basketballspiller og er medlem av nasjonalforsamlingen, i tillegg til å være en av historiens beste boksere, sliter Floyd Mayweather litt mer med livet utenfor ringen. Han har vel rett og slett hatt problemer med å skille mellom det man gjør i en boksering og det som er normal oppførsel utenfor. Det har medført at han har vært i fengsel for voldsbruk mot sin samboer og er knyttet til flere andre tilfeller av voldsbruk.

Mer om denne delen av historien kan man lese i nettutgaven til The Atlantic  og i New York Times under tittelen "Floyd Mayweather Jr., a Champion in the Ring, Is Something Very Different Out of It".