lørdag 4. mai 2013

Slutt for Hotmail

I går stengte Microsofts nettbaserte eposttjeneste Hotmail.com etter å ha holdt det gående siden 1996. I alt 300 millioner mer eller mindre aktive brukere blir nå overført fra Hotmail til den mer moderne tjenesten Outlook.com, enten de vil eller ikke. Og alle disse brukernes data, som også må flyttes, utgjør til sammen 150 petabyte, som tilsvarer 150 millioner gigabyte, skriver Computerworld i artikkelen Nå dør Hotmail. Det er med andre ord en formidabel flytteoperasjon.

Nå er det slik at innovasjon innen programvare og tjenester på nettet skjer i en voldsom fart, og slik sett er det ikke noe nytt eller merkelig når en tjeneste legger ned og erstattes av noe bedre. Men når det gjelder akkurat Hotmail kan det være grunn til å stoppe litt opp og reflektere over fenomenet.

Da Hotmail ble lansert 4. juli 1996 var det den første nettbaserte eposttjenesten, i hvert fall den første som fikk mange brukere. Og den var gratis for brukerne. Yahoo mail kom først året etter, Og Gmail som i dag er størst med 425 millioner brukere, ble ikke lansert før i 2004. Før disse gratis nettbaserte tjenestene kom var epost noe man betalte for hos en epost-leverandør. Og så måtte man kjøpe og installere egen programvare på egen pc for å laste ned og lese eposten som kom, noe som gjorde det vanskelig å få tak i den hvis man ikke satt foran sin faste datamaskin.

De som endret på dette var gründerne Sabeer Bhatia og Jack Smith som holdt til i SiliconValley og fikk hentet inn venturekapital for å lansere Hotmail, Maksimal lagringskapasitet var i begynnelsen 2 MB data pr bruker. Det ble raskt en stor suksess og i desember 1997 var det blitt 8,5 millioner brukere. Det var da Microsoft kjøpte selskapet for anslagsvis 400 millioner dollar. Ikke dårlig for et selskap som er litt over et år gammelt. Og senere har Hotmail blitt koblet til MSN, Messenger og til Windows Live, før navnet og tjenesten nå forsvinner helt når den migreres inn i Microsofts nye nettskybaserte kommunikasjonsplattform Outlook.com.