søndag 19. mai 2013

(Ikke helt) VM i ishockey

De skal ha all ære av pågangsmotet alle de som har jobbet for at vi skal interessere oss for VM i ishockey. Det gjelder både entusiastiske norske kommentatorer som har slått et slag for at Norge skulle komme langt. Og andre som mer generelt har prøvd å fortelle oss at VM i ishockey er er en turnering for de beste som driver med ishockey. Problemet er at det ikke er slik.

På 70- og 80-tallet så jeg ofte ishockey-VM på svensk TV og husker at jeg alltid var veldig imponert over Sovjetunionen, som var så gode at de nesten alltid vant. Men det var alltid en strek i regningen at de beste kanadierne og amerikanerne, og ganske mange svensker og finner, ikke var med fordi det samtidig var sluttspill i Stanley Cup i NHL i Nord Amerika. Derfor var man egentlig ganske sikker på at det ikke var de beste i verden som ble verdensmestere.

Og merkelig nok er det fortsatt slik det er når man arrangerer VM i ishockey, Selv om både Sovjetunionen og Tsjekkoslovakia er historie, og stort sett alle de beste spillerne i verden spiller i USA og Canada, klarer man fortsatt ikke å arrangere VM på et annet tidspunkt enn sluttspillet i Stanley Cup. I dag er dessuten alle de beste russerne og tsjekkerne profesjonelle spillere i NHL. Derfor er det i dag enda færre av de beste spillerne i verden som deltar i VM i ishockey.

Under årets ishockey VM var det bare spillere som ikke spiller i NHL eller ikke tilhører de åtte beste lagene som nå spiller kvartfinalene i Stanley Cup som rakk frem slik at de kunne delta  i VM. Fint for Sverige som da kunne få med seg sine stjerner Daniel og Herik Sedin som til daglig spiller for et dårligere lag, Vancouver Canucks, som ble slått ut allerede i første runde i sluttspillet. Det alle vet er at brødrene Sedin ville prioritert sluttspillet i NHL foran VM hvis de hadde hatt muligheten, på samme måte som alle forstår at Mats Zuccarello Aasen prioriterer New York Rangers sluttspillkamper foran Norges landslag under VM.

Når det er VM i fotball er de beste spillerne i verden med. Når det er VM i håndball er de beste med. Når det er VM på sykkel sykler de beste for sine respektive landslag, selv om de alltid ellers sykler på profesjonelle klubblag. Det merkelige i ishockey er at det fortsatt ikke er noen som klarer å lage et VM på et tidspunkt der de beste spillerne kan delta. Det gjør at turneringen dessverre ikke er så veldig interessant.