fredag 10. mai 2013

Hos Google og UC Berkeley

Life Science bygget på UC Berkeley
Den norske næringslivsdelegasjonen som reiser med kronprinsparet i San Fransisco og Silicon Valley hadde en begivenhetsrik dag i går, med mye bra møteplasser. Et høydepunkt, som jeg får komme tilbake til i et senere blogginnlegg var et lunsjmøte der syv utvalget norske gründerbedrifter fikk "pitche" i 2-3 minutter hver foran noen av verdens fremste venturekapitalister under en lunsj i Sand Hill Road. Det hadde neppe hvert mulig uten drahjelp fra kronprinsparet.

Ellers var næringslivsdelegasjonen delt opp etter fire ulike tematiske spor, der jeg var med gruppen som utforsket utdanningsteknologier og fremtidens høyere utdanning, Vi besøkte Google og UC Berkeley. Besøket på Google ble en virkelig opptur. De tar imot enormt mye besøk og er naturligvis nødt til å standardisere sine besøksopplegg, men i vårt møte kom plutselig noen litt eldre personer enn det man vanligvis forbinder med Google inn i møterommet, satte seg på noen stoler langs veggen, og ville diskutere virksomhetsmodeller, IPR og andre utfordringer universiteter, skoler og teknologiselskaper møter.

De som kom inn i rommet var blant annet Peter Norvig som er Director of Reseach i Google og har bakgrunn fra department of computer science ved Berkeley. Han laget sammen med Sebastian Thrun ved Stanford et online kurs i artificial intelligence som fikk 160 000 påmeldte studenter over hele verden (her er han på TED og snakker om det). Med i samtalen var også Maggie Johnson som er Director of Education and University Relations i Google og Yoav Shoham som er computer scientist på Stanford og også tilknyttet Googles arbeid med plattformteknologi på dette området. Det ble naturlig nok en utrolig interessant diskusjon.

Ettermiddagen ble brukt på UC Berkeley, et offentlig drevet universitet som i likhet med private Stanford er blant de fem beste i verden på rangeringene. På Berkeleys Peder Sather Center for Advanced Study undertegnet Det Norske Veritas en ny samarbeidsavtale med Berkeley i påsyn av kronprinsparet. Samarbeidet gjelder et utdanningstilbud for ansatte i DNV over hele verden for å øke forståelsen av sammenhengen mellom teknologi og samfunn i en virksomhet som er svært sterk på teknologi, men vet at mye av nøkkelen til å finne gode produkter og løsninger ligger i å forstå de samfunnsmessige konsekvensene av ulike teknologivalg.

Siste del av dagen ble brukt på et seminar om online læring, MOOCs og fremtidens utanning med noen av Berkeleys ledende folk. Blant annet Christopher Edley Jr som er jusprofessor og dekan ved UC Berkeley Law School. Edley har tidligere vært professor ved Harvard, der han blant annet underviste Barrack Obama, og er sentral rådgiver for the President of the University of California system om online læringstilbud. Med var også Inna Lisker som er i ledelsen for The Berkeley Resource Center for Online Education (BRCOE).

Etter å ha diskutert muligheter og utfordringer i to dager med flere miljøer som er ledende i verden på dette akkurat nå, er vel inntrykket at det er mye usikkerhet om virksomhetesmodeller. Initiativene tar litt ulike retninger. Men det som er helt sikkert er at det skjer veldig mye som vil få stor betydning for hvordan høyere utdanning blir tilbudt i fremtiden, både i og utenfor de tradisjonelle institusjonene. Og at det å late som dette ikke skjer i hvert fall er en dårlig strategi.