torsdag 9. mai 2013

En dag på Stanford University

Vi som er med i næringslivsdelegasjonen som besøker Silicon Valley og San Fransisco sammen med kronprinsparet denne uken fikk onsdag en hel dag på Stanford University. Man føler seg svært privilegert når man kommer fra lille Norge og får mulighet til å snakke direkte med noen av verdens fremste forskere og innovatører. Her er det liten tvil om at kronprinsen og -prinsessen er verdifull drahjelp for næringslivet.

Et stort høydepunkt var besøket på d.school der selveste David Kelley, grunnleggeren av IDEO, tok i mot og fortalte om hvordan d.school brukes til å "avlære" studentene tanken på at de ikke er innovative og kreative. Derfor ser klasserommene mer ut som en barnehage, med store ark, fargestifter, gule lapper og andre hjelpemidler som kan stimulere kreativiteten, enn på tradisjonelle klasserom eller lesesaler.

Tina Seelig, leder av Stanford Technology Ventures Program og forfatter av boken What I Wish I Knew When I Was 20 snakket om hvilke indre egenskaper og ytre rammebetingelser som må til for å frembringe innovasjon i et veldig entusiastisk foredrag. Tidligere på dagen hadde Sonja Hoel Perkins, managing parter i Menlo Ventures, snakket om trender innenfor tidligfasefinansiering av vekstbedrifter.

Resten av dagen var delegasjonen delt inn i ulike tematiske grupper, der den gruppen jeg var med i fortsatte på Stanford og fikk høre noen av deres fremste folk snakke om hva Stanford University gjør når det gjelder online læringstilbud og MOOCs, Massvie Open Online Courses. Her var blant annet Daphne Koller, en av grunnleggerne av Coursera, med i diskusjonen med norske utdanningsinstitusjoner og teknologibedrifter om fremtidens høyere utdanning. Sammen med folk som Keith Devlin, John Mitchell og Mitchell Stevens, noen av de mest sentrale i forhold til å utvikle strategiene for online learning ved Stanford.

Og for de som måtte lure på hvor Stanford står internasjonalt: De har totalt vunnet 54 nobelpriser. Av disse jobber 19 vinnere fortsatt ved universitetet.