søndag 12. mai 2013

Android vs iPhone vs Windows vs BlackBerry

Fra Venturebeat
Jeg kom over noen interessante tall som viser hvordan styrkeforholdet mellom de fire store plattformene for smarttelefoner har utviklet seg det siste året. Eller kanskje vi heller må si to store, en mulig utfordrer som er på vei oppover, samt en som har vært stor som nå er omtrent borte.

Det er Venturebeat som har tall som sammenligner tall for salget av smarttelefoner i USA de tre månedene frem til og med februar 2013 med de samme tre månedene et år tidligere. Om de to store operativsystemene skriver Venturebeat:

"Google’s Android now owns more than half of U.S. smartphone sales, with 51.2 percent market share. That’s up from 45.4 percent in the quarter a year ago. Meanwhile, iOS is holding fairly steady at number two, with 43.5 percent, down slightly from last year’s 47 percent."

Det betyr at både for et år siden og nå har de to store, Apples iPhone og ulike Android-telefoner, godt over 90 prosent av totalmarkdet. Summen av disse to til sammen har faktisk økt litt det siste året, så selv om Apples andel har falt litt så går Android enda litt mer fram. Likevel mener Venturebeat at det mest interessante ikke er markedsandelene til de to store, men utviklingen de to som kommer på plassene bak. Venturebeat skriver:

"But the BlackBerry and Windows Phone numbers are dramatic changes from the same quarter a year ago. Windows Phone looks to be finally taking off, with 52 percent growth in December, January, and February of this year compared to the same three months in 2012. And BlackBerry is falling of a sales cliff, with an 81 percent plunge in sales."

Windows Phone har en markedsandel på 4,1 prosent, opp fra 2,7 prosent i samme periode året før. I noen europeiske land er andelen langt høyere. I følge en artikkel i Engadget har Windows Phone en markedsandel på 13,1 prosent i Italia, 6,8 prosent i Tyskland og 6,7 prosent i UK. I disse landene og i Kina har for øvrig Android en enda sterkere posisjon enn i USA og iPhone en svakere posisjon, I Tyskland er det for eksempel Android på 71 prosent av telefonene som ble solgt de tre månedene frem til februar i år, mens bare 18,7 prosent av salget var iPhone. 

Den store taperen i Europa er BlackBerry. Særlig i England har dette tidligere vært en svært populær telefon tidligere, men nå er salget i fritt fall. På et år har markedsandelen i UK falt fra 16,8 til 5,1 prosent. Nå har akkurat BlackBerry lansert to nye modeller, Z10 og Q10, med nytt operativsystem, og i den påfølgende tilfredshet med egen innsats erklært at nettbrettene vil være borte om fem år. Det er lov å håpe, men jeg tror nok BlackBerry har en krevende utfordring i tiden som kommer.