mandag 14. september 2009

Statsministerpartiene vant, sentrum og SV tapte

Det er i skrivende stund fortsatt en del kommuner og ca 4 prosent av stemmene igjen å telle. Men bildet begynner å bli klart. (Graf fra TV2)

For det første fikk Arbeiderpartiet 35 prosent og sikret det rødgrønne flertallet slik jeg skrev på bloggen i går at 35 prosent ville gjøre (men jeg hadde ikke trodd Arbeiderpartiet ville klare å mobilisere så kraftig som de gjorde på slutten). Det er ganske enkelt imponerende, særlig når valgdeltagelsen var så lav som den var.

Noe av det mest forbløffende med norsk politikk er hvor stabile de såkalte blokkene er. De tre rødgrønne regjeringspartiene har nå 47,8 prosent, mot 48 prosent sist. Men fordelingen innen "blokkene" er endret ganske mye siden sist.

Høyre og Fremskrittspartiet, de andre partier med statsministerkanditater, har gjort gode valg. Høyre går mest fram. FrP gjør sitt beste valg noen gang. Og tilsammen har Høyre og FrP 39,7 prosent, et historisk høyt nivå.

Valget er en katastrofe for alle de andre partiene. Aller mest for Venstre som faller under sperregrensen slik det ser ut nå og taper stort i bastioner som Hordaland og Oslo vest. De sitter igjen med to direktemandater. Kristelig Folkeparti ser ut til å gjøre sitt dårligeste valg noen gang. SV har med 6,4 prosent gjort sitt nest dårligste valg de siste 20 årene og må sannsynligvis tenke igjennom hele regjeringsdeltagelsen. Det blir ikke lett å stoppe oljeleting i Lofoten nå.

Bare Senterpartiet kan være litt fornøyd, de har nesten holdt stillingen fra forrige valg. Og det er godt gjort når man ikke har statsministerkandidat, ikke er mye i riksmedia og lever i skyggen av Jens.