søndag 13. september 2009

Litt synsing kvelden før valgdagen

Har klippet inn VGs siste meningsmåling til venstre. Historisk har VG vært treffsikre rett før valg. Også TV2 og Aftenposten har ferske målinger som spår en knapp borgerlig valgseier, noe jeg også holder som mest sannsynlig. Disse tre målingene er relativt på linje når det gjelder de fleste partiene, i motsetning til Dagbladets og NRKs målinger som har noen kraftige utslag for enkelte partier.

Det som vil avgjøre om det blir rødgrønt eller borgerlig flertall er Arbeiderpartiets valgresultat. Får Arbeiderpartiet 35 prosent slik NRK sier blir det rødgrønt flertall. Får AP litt over 32 prosent slik VG og TV2 sier blir det borgerlig valgseier. Jeg synes Arbeiderpartiet har kjørt en god valgkamp. Men uten god drahjelp fra sine regjeringspartnere og uten FrP som troverdig regjeringsalternativ på slutten, har mobiliseringen blitt mer krevende. Får AP 32-33 prosent er det egentlig veldig godt gjort, men neppe nok til å vinne.

Det andre som er veldig spennende er forholdet mellom FrP og Høyre. Jeg tipper Høyre vokser litt mer mot slutten og at FrP vil falle litt til. Kanskje kan Høyre komme helt opp mot 18-19 prosent, men slik det ser ut nå tror jeg FrP får i overkant av 20 prosent og blir litt større. Men fordi Høyre sammen med Venstre og KrF blir betydelig større enn FrP vil dette bli feiret som en stor seier i Høyres Hus. Og med tanke på at meningsmålingene viste rundt 10 prosent for Høyre for fire uker siden er dette en sterk snuoperasjon.

Høyrefolket er i godt humør om dagen. I dag støtte jeg til og med på en Høyrestand ved parkeringsplassen på Vestmarksetra ved veien opp til Gupu da jeg var på tur med familien. Og mens jeg stod der og pratet med noen lokale høyrefolk kom plutselig Jan Tore Sanner kjørende i en el-bil for å dele ut saft og boller til turgåere. Ingenting å si på stemningen der.

Når det gjelder de fire øvrige partiene (SV, SP, KrP og V) ser de ut til å klumpe seg rundt 6,5 prosent i målingene. Forrige gang var rekkefølgen: SV, KrF, Sp, V. Denne gangen ser det ut til å bli enda jevnere mellom disse fire partiene. Rekkefølgen kan godt bli som sist, men skal jeg tippe blir det: SP, KrF, SV, V. Men som sagt, jeg tror det kan bli et resultat på 6-tallet for alle fire. Rekkefølgen har litt betydning også, for det avgjør hvilken plass partiene får på talerlistene i de store debattene i Stortinget. Det er forskjell på å være Norges fjerde største parti og Norges syvende største parti.

En annen ting man skal være oppmerksom på er at for flere av partiene sitter fremtiden deres på utsatte kampplasser på valglistene. De unge og lovende kommer bare inn på Stortinget hvis valgresultatet er godt, med et dårlig valgresultat er det veteranene som fortsetter alene. Politikere som Knut Arild Hareide, Torbjørn Røe Isaksen, Nikolai Astrup, Sylvi Listhaug og Kirsti Bergstø er eksempler på talenter som kan en sentral rolle i norsk politikk de neste fire årene, eller forsvinne ved dette valget. Denne listen kan sikkert forlenges med flere navn på unge talenter som er på vei inn i politikken, men som må komme inn på Stortinget for å være med på den rikspolitiske arenaen.