tirsdag 22. september 2009

Må vi gi opp BNP-vekst av hensyn til miljøet?

Er det slik at hensynet til verdens miljø og klima legger et tak på hvor mye økonomien kan vokse? Og er det slik at dersom fattigere land skal ha mulighet til å utvikle seg så må vi stanse veksten i de rikeste landene, blant annet her i Norge?

I så fall vil det sannsynligvis bli svært krevende å få stor nok folkelig oppslutning om nødvendige miljøtiltak. Hele samfunnsformen vår er jo basert på at økonomien vokser hvert eneste år, men unntak av noen ytterst få kriseår.

Spiegel Online har en lengre gjennomgang av denne diskusjonen i en ny artikkel der de minner om det matematisk og ressursmessig problematiske med vekst. En forholdsvis beskjeden vekst på 3 prosent i året innebærer at produksjonen er fordoblet i løpet av 24 år. Det legger beslag på fryktelig mye ressurser og energi. I rike land er det heller ikke noe som tyder på at vi blir lykkeligere av enda mer vekst. Hva er da vitsen med vekst? Jo, vekst er helt fundamentalt i måten samfunnet vårt fungerer:

"The German economy has to grow to offset constantly rising productivity and the resulting decline in demand for labor, otherwise there is the risk of higher unemployment. It has to grow so that incomes can rise each year, or else societal conflicts over income distribution will intensify. It has to grow to pay for the social welfare state, or else society's safety net against illness, unemployment and poverty in old age will become unaffordable. Finally, it has to grow so that the state can continue to service its debt, or it will lose its ability to manage its own affairs."

Vekst er med andre ord en stor fordel for at et samfunn skal unngå mer konflikter og større ulikhet. Veksten gjør at vi har en produktivitetsgevinst som kan fordeles til flere enn dem som har produsert verdiene. Men er det mulig å fortsette veksten når den legger beslag på så mye naturressurser og energi? Ja, sannsynligvis, men det forutsetter en høy grad av innovasjon i samfunnet:

"Paul Welfens, an economist in the western German city of Wuppertal, ...is convinced that "economic growth in Europe and worldwide can continue for centuries," that is, for as long as the world continues to move, change and develop. And as long as competition continues to produce surprising innovations, like the shipping container, the computer, the satellite and the Internet (...) A less-is-more strategy also works on the national scale. German GDP has grown by close to a third since 1990. At the same time, however, the country's energy consumption has declined by 7 percent. Cars are now more fuel-efficient, ships consume less heavy fuel oil and businesses use less electricity. However, one of the reasons Germany is in a relatively good position is that it has outsourced much of the dirtier aspects of its production to Eastern Europe or South-East Asia."

Og det er mulighetene for å lykkes med en slik innovativ grønn vekststrategi som gjør at det er håp om at man skal kunne få med seg befolkningen på ganske krevende omlegginger. Hvis de nye og mer miljøvennlige tjenestene både er mer praktiske og kanskje også billigere på enkelte områder, er det mulig å få det til. Det er denne holdningen til at smart grønn vekst er mulig som også ligger til grunn for EU-kommisjonens strategi. Barroso snakker om "Smart Green Growth", og at det er nødvendig både for å skape et konkurransedyktig næringsliv i Europa og for å løse klimautfordringene i verden.

Og Smart Grønn Vekst er også navnet Abelia har gitt den nye samarbeidsarenaen der bedrifter, myndigheter og virkemiddelaktører skal utvikle nye og innovative miljøløsninger. Løsninger og tjenester som er smarte nok til å muliggjøre en økonomisk vekst i kombinasjon med lavere forbruk av energi og naturressurser.

7 kommentarer :

  1. Problemet med det tyske eksemplet er
    vel at energieffektiviseringen har kommet fordi man la ned det meste av den ineffektive industrien i øst? En engangsbonus som ga reduserte utslipp, lavere energiforbruk og etterhvert høyere vekst.

    Er det noen andre vestlige land som kan vise til en lignende utvikling? Tenker det må være en slags lakmustest.

    SvarSlett
  2. Du har sikkert et godt poeng der Andreas. Er usikker på hvordan "øst-tallene" virker inn. Tror kanskje Danmark har klart noe lignende. Og UK, men UK og Tyskland har vel kanskje noe felles i at de har konvertert fra kull til gass i denne perioden.

    SvarSlett
  3. Skiller økonomisk vekst mellom hvilke typer produkt som øker i produksjon? Dersom noen f.eks. produserer et kulturtilbud som flere enn i fjor ønsker å betale for, vil vel det også i en samfunnsøkonom sin kalkulator regnes som økt produksjon og dermed et bidrag til økonomisk vekst? Dette selv om det ikke krevde mer energi enn i fjor å produsere kulturtilbudet? At samlebegrepet "økt produksjon" ofte innebærer økt energibruk er naturlig, men ikke en absolutt lov?

    SvarSlett
  4. Jørn: BNP inkluderer alt, inkludert kultur, offentlig forvaltning og all mulig annen tjenesteyting. Tjenester blir en stadig større del av økonomien i avanserte økonomier. Dette er med på å forklare hvorfor vekst i BNP og vekst i energiforbruk ikke nødvendigvis må henge sammen.

    SvarSlett
  5. Å unngå offentlig gjeld og la enkeltmennesker spare til sin egen pensjon vil jo selvfølgelig gi et fleksibelt system som kan tåle øking eller minking i vekst, istedenfor piramidespillet vi har idag.

    Men det var vel heller om BNP-vekst krever energi som er spørsmålet.

    Som du skriver er service-produksjon noe man bruker mere og mere penger (og nå moms!) på, uten at det nødvendigvis bruker energi.

    Men selv om de store TALLENE er i service-næringen, kan det nok tenkes at den blir mere effektiv ved å bruke mere maskiner og annet som krever energi. Fortjenesten er i servicenæringen, men den multipliserer opp bruk av energi fra underliggende energikrevende maskiner/industri.

    Men dette gjelder mere fysiske tjenester;

    Når vi snart? sikkert får datasentraler som bruker mindre energi, tror jeg "viritualiseringen" av verden kommer til å flytte enda mere av aktiviteten vår inn i en verden der ting ikke må fysisk produseres eller transporteres, men som øker effektiviteten og verdiskapningen alikevel.

    SvarSlett
  6. @Andreas:
    Dersom du ser på grafen fremgår det ganske tydelig at så ikke er tilfelle. Energiforbruket står stille, intill det faller i de senere år. For meg ser dette langt mer ut som en gradvis overgang til gass som plutselig skyter fart.

    Forøvrig er det i ytterste konsekvens energitilgang som er begrensningen på resirkulering av avfall og 'oppbrukte' varer. Altså kan egentlig alle verdens forurensningsproblemer kokes ned til et energiproblem.

    SvarSlett
  7. Vekst er viktig, Smuler fra de rikes bord etc... I mellomtida går kanskje verden av hengslene. Men, vi "RIKE" kan i mellomtiden leve det komfortable liv... , som nødvendigvis ikke gir "LYKKE" (Du kan kjøpe gleder, men ikke lykke... men hva har vi psykologer, familierådgivere og psykiatere for...;-)
    Den dagen noen bygger solfangere i SAHARA, og erstatter dagens hydrocarbon bruk med solfremstilt hydrogen og elektisitet (uendelige mengder) vil kanskje "Chaffeys' vei" være tingen !!
    Men skjer dette for fort, (for Guds skyld ikke spre ideen!)vil Verdien av norske olje/gass-forekomster synke !!!

    SvarSlett