søndag 27. september 2009

Borgerlig Tyskland - historisk nederlag for SPD

Hvis vi spoler tilbake fire år til 2005 vil noen sikkert huske at det egentlig ble uavgjort ved valget i Tyskland. Angela Merkel overtok makten etter et SPD og CDU/CSU begge gikk tilbake, men fordi ingen av dem fikk flertall sammen med sine partere ble Merkel statsminister i en storkoalisjon med SPD. Og grunnen at at hun ble statsminister var at CDU var ørlite grann større enn SPD (35,2 % mot 34,2 %).

Denne gangen har CDU/CSU gått tilbake til 33,8 prosent, det laveste siden 1949. Men sett i lys av finanskrise og regjeringsslitasje er dette et godt resultat for Merkel. Særlig når sosialdemokratene har gått tilbake med over ti prosent til 23,1 prosent, det klart dårligste resultatet for SPD noen gang i etterkrigstiden. (Så sent som i 1998 da Schröder tok over fra Kohl fikk de hele 40,9 prosent). SPDs resultat nå er med andre ord helt katastrofalt.

Alle de tre mindre partiene gjør gode valg (Die Linke gjør det bra og tar åpenbart en del fra SPD og de grønne gjør det ok), men mest imponerende resultat har det liberale partiet FDP som får 14,1 prosent. De gjør sitt beste valg noen gang og går inn i regjeringen sammen med CDU/CSU. Resultatet er en klar borgerlig valgseier og en borgerlig koalisjonsregjering ledet av Angela Merkel med kristendemokratene CDU/CSU og det liberale FDP.

Jeg kjenner ikke FDP veldig godt i dagens utgave, men det virker som det er et parti som er både mer økonomisk liberalt og mer kulturliberalt enn CDU. Det blir spennende å se hva det betyr at et parti som er tilhengere av lavere skatter og mindre statlige reguleringer får være med og lede landet igjen i en situasjon der utfordringen er å komme ut av krisen og skape ny vekst.