søndag 12. april 2009

Politikerblogger før valget - en status

Min vurdering fem måneder før valget er, kanskje litt overraskende, at KrF og SV er i delt ledelse når det gjelder politisk blogging. Arbeiderpartiet er spennende outsidere, Venstre har noen interessante unge politikere. Høyre har tapt terreng, Senterpartiet er nesten borte og FrP finner jeg ikke i det hele tatt.

Nå hadde jeg ikke planlagt å lage en anmeldelse av politiske blogger, det kom litt tilfeldig i forbindelse med at jeg skulle ta en påskeopprydding i en litt lang lenkeliste i venstre spalte. Og da tenkte jeg at jeg skulle prøve å skille ut politikerblogger (ikke blogger om samfunn og politikk som Jan Erik Fåne, Hilde Widerøe WibeVox populi og Hjorten, men virkelige politikere som fylkesordfører Tore Sandvik og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell) i en egen kategori. Og da ville det som bonus bli plass til noen flere politiske blogger enn før. Det er jo viktig å følge med på hva de har å si foran et valg.

(Nå må det innrømmes at denne måten å dele inn bloggere på ikke er helt presis. Vampus ville sannsynligvis se på det som et nedrykk å være politikerblogger, så hun slipper. Bård Vegar og Tore O. er tvilstilfeller fordi de skriver sine beste ting om mye annet enn norsk partipolitikk, men de blir vel mer og mer partipolitiske etter hvert som valget nærmer seg. I min venstre spalte har jeg valgt å ikke ta med VG-blogger (for eksempel Erna, Lars og Bjarne Håkon) eller andre standardiserte bloggvarianter der det virker som politikere har klippet inn det siste innlegg de holdt i stortinget, og som ingen fikk med seg der heller. Det holder ikke.)

En blogg trenger ikke være privat, men den må være litt personlig. Man må kunne gjenkjenne personen som har skrevet den. Og så bør det være et litt gjennomtenkt forhold til at en blogg kan lenke til andres blogger og integreres med andre nettsider, verktøy, dokumenter, partiprogrammer, Twitter, Facebooksider. Man må utnytte nettverkseffektene for å generere trafikk og til mer dialog med velgerne.

Kristelig Folkeparti har skjønt dette. De har en bloggstrategi, eller kanskje de til og med har to strategier. For det første har partiet sentralt en strategi med en enkel inngang fra hjemmesiden til standardiserte blogger for alle sine fremste kandidater, inkludert partilederen, og viser med dette at blogging er viktig for partiet. Nå liker jeg ikke slike standardiserte blogger så godt - problemet er at de fleste KrF-bloggene er veldig lite personlige (Dagfinn Høybråten og Knut Arild Hareide er to eksempler). Stort pluss for at ledelsen gjør dette, men de må frigjøre seg fra det trange formatet og slippe seg mer løs i måten de skriver også. 

Men det er en slags fotnote her også som gjør KrF litt mer interessante. For KrF har et par bloggere i Hordaland, Filip Rygg og Sondre Olsen som kjører sitt eget løp og er blant de mest leste bloggene i Norge for tiden. De har virkelig skjønt dette med å utvikle en personlig plattform og pleie nettverk. Og jeg tror kanskje Kristelig Folkeparti har en fordel i at det er ganske mange mennesker der ute som blogger om verdier og eksistensielle problemstillinger og som er flinke til å holde debatten på nettet om etiske og livssynsmessige problemstillinger levende. KrF er undervurdert som web 2.0-parti.

SV er det partiet der flest stortingskandidater skriver personlige blogger, inkludert Bård Vegar Solhjell, Heikki Holmås, Audun Lysbakken, Trond Sæterhaug, Snorre Valen og Inge Marte Thorkilsens rosablogg. Et par av disse er blitt rene bloggveteraner og de er flinke til å lenke til hverandre og til andre. Man finner dem enkelt fra SVs nye hjemmeside. Jeg savner vel flere statsråder og en partileder, men to nestledere er ikke så galt. Hvis SV gjør et dårlig valg er det politikken og ikke kvaliteten på bloggingen det er noe galt med.

Arbeiderpartiet er en sterk outsider. Nå ser det ut som partiledelsen trives bedre på Facebook og Twitter enn på blogg, men hjemmesiden gir muligheten til å finne alle varianter (nederst).Og det er en egen autorisert "rødbloggliste". Men det er litt rart når hjemmesiden lenker til Bjarne Håkons blogg og den ikke er oppdatert siden begynnelsen av mars. Jeg synes det mest interessante i Arbeiderpartietet nå er den mobiliseringen vi ser i underskogen. Og der særlig Sosialdemokrat.no som drives av Fredrik Mellem er et interessant prosjekt. Han har klart å samle en god oversikt over både nettsider og bloggere som er tilknyttet Arbeiderpartiet.

Venstre har også en felles portal på hjemmesiden som leder til bloggende politikere. Kanskje litt halvhjertet foreløpig, men det er et par veldig gode unge bloggere. Og så har de laget Liberal Bloggrevy, en kul aggregator der en får alle de unge bloggerne samlet.

Blåbloggere har vært et begrep og Høyre har hatt seminar for sine blåbloggere. Da hele bloggingen tok av var det jo blåbloggerne som dominerte sammen med de godt til venstre. Akkurat nå burde jo alt ligge til rette for at skriveføre liberalkonservative skulle bruke bloggen som alternativ måte å mobilisere når alle mediene er venstrevridde. Men kraften er ikke der. Hjemmesidene gir ikke inntrykk av at det er noen strategi. Noe mangler. Hva har skjedd?

Underskogen er der, det er masse flinke enkeltpersoner med meninger som ligner på det man tror Høyre mener og som blogger hver for seg. Også i sentrale sekretariater (Øystein Søreide og Torbjørn Sølsnes). Og i lokalpolitikken (Enebakk, Hedmark Høyre). Høyre har en bra programblogg. Men det mangler noe på toppen. Jeg savner bloggen til Torbjørn Røe Isaksen. Og jeg savner en Kristin Clemet som mener noe prinsippelt og ideologisk i en blogg.

Senterpartiet er vanskelige å øye på. Lundteigen har en ganske ny blogg, men det er ikke gjort mye for lenke den til andre og opp trafikken. Og Senterparti har en merkelig bloggportal. Men hvor er resten av bloggene?

Fremskrittspartiet finner jeg ikke. Nå er det ikke vanskelig å øye på Siv Jensen i andre medier, men partilederbloggen i FrP ble lagt ned i 2007. Det er heller ikke vanskelig å få øye på FrPs politikk i nettdebattene på avisenes nettsider. Men et er kanskje en litt skummel strategi å ikke ta mer regi på nettdebatten selv?

Oppdatering 1 (16:01): Kjetil Løseth gjør oppmerksom på et par FrP-bloggere (se kommentaren under) og at Erna har en annen blogg på www.erna.no. Kulere design enn VG-bloggen, men den er ikke lenket fra Høyres hjemmesider og virker forlatt.

NB! Kom gjerne med flere korrigeringer og tips. Det er helt sikkert noen der ute som har sett interessante politikerblogger jeg har gått glipp av.

19 kommentarer :

  1. Bare hyggelig. Nå er det to grunner til at jeg nevner deg: 1) det er vel fortjent og 2) det er noen i noen andre partier som burde studere prosjektet ditt litt nøyere. Det kan være noe å lære.

    SvarSlett
  2. Et par av Stortingsreprsentantene til Frp (Karin Woldseth og Morten Høglund) har faktisk blogger. Men jeg er enige med deg i at Frp er overraskende fraværende i sosiale medier. Erna Solberg har faktisk egen blogg http://www.erna.no/ Men jeg er enig i at flere av de sentrale politikerne burde blogge.

    SvarSlett
  3. Politisk retorikk er vel nødvendig i sosiale Internett media for partier med lite substans i deres politiske ideologi - hjernevasking er en del av programmet. FrP trenger ikke det: - For det baserer seg på menneskelig fornuft, derfor finner du ikke så mange blogger om frp.

    SvarSlett
  4. Kjetil: Erna.no ser ut som klubbsiden til en venninnegjeng på 14 år.

    SvarSlett
  5. Ang Frp: De er kanskje ikke så veldig tilstede på nett, men jeg opplever at de er veldig tilstede i sine lokalsamfunn. Jeg er av den oppftning at Frp er det eneste partiet som både er bevisst og ikke minst ivaretar sin rolle som ombud.

    Og når man gjør den jobben skikkelig er behovet for sosiale kanaler på nettet kanske ikke like stort?

    Bare en tanke.

    SvarSlett
  6. Takk for fin omtale!

    Jeg tror nok at dette bildet vil endre seg noe frem mot valget. Men om det blir så veldig ekte er noe annet. Det er en stor fare for at det ikke blir så mye 2.0, men at man bruker nettfunksjonene som rene propagandamaskiner uten reell dialog.

    Ellers blir det spennende å se hvordan twitter, facebook mm kan koble folkelige bevegelser og politiske standpunkt/politiske partier. Her har kanskje Frp et særlig potensiale med alle grupper og aksjoner mot bensinpriser, skatt mm.

    SvarSlett
  7. Hei Filip, hyggelig å se deg her. Jeg tror du har rett i at de fleste politikerblogger ikke kommer til å bli særlig bra. Noen av de blir vel borte dagen etter valget også. Men jeg synes jo du viser at det er fullt mulig å ha en interessant blogg som samtidig har en partipolitisk funksjon. Men det forutsetter at man er interessert i verden rundt seg og at man kan skrive. Ikke alle politikere er like sterke på det.

    Nettets sosiale nettverk gir nok noen nye muligheter for alle mulige protestaksjoner og nei-bevegelser. Men jeg tror vel potensialet er enda større for de som har et positivt budskap og vil bygge relasjonene rundt det man er for og ikke bare det man er mot. Kanskje noen burde forske på dette.

    SvarSlett
  8. Tja nå er det så som så med den oversikten du viser. Jeg kan vise til en rekke Venstre bloggere som ikke er nevnt i de kanalne du her nevner. Hvis du er intresertP?

    SvarSlett
  9. Hei Trond. Alltid interessert i tips om bra blogger. Enten de er laget av politikere eller av andre.

    Nå ligger det vel mer eller mindre uttalt i mine kriterier for akkurat denne rangeringen at det handler om de partiene selv fremhever og/eller er politikere (folk i politiske verv/jobber.

    Men underskogen som støtter opp om det partiet gjør er selvsagt interessant hvis den mobiliserer for partiet gjennom blogger.

    SvarSlett
  10. Interessant vurdering.

    En del av de bloggene du nevner er politikerblogger. Men hva med blogger om politikk?

    Hva med Vox Populi og Liberaleren? Eller Document.no?

    Vel er de ikke partipolitiske blogger, men temaene som taes opp er definitivt politiske.

    SvarSlett
  11. Hei Per Aage. Det er jo gråsoner her. Vox Populi har jeg ikke som politikerblogger i lenkelisten min. Jeg opplever at han er uavhengig av partiene, men ikke uten politiske sympatier og standpunkter. Og slik er det jo med de fleste av oss.

    Liberaleren har jeg valgt å ta inn i listen over politikerblogger fordi dere skriver i bloggen at dere er knyttet til Fridemokratene og har en form for liberalistisk "formålsparagraf". Og så er det en bra blogg. Slik er det også med Fredrik Mellems blogg. Han er helt tydelig på at han blogger for AP.

    SvarSlett
  12. Ikke akkurat en politiker-blogger for FrP, men i alle fall en skribent som fortjener litt oppmerksomhet, nemlig Asle Toje
    http://asletoje.blogspot.com/

    SvarSlett
  13. Et lite tips til:

    http://www.jantoresanner.no/index.php

    Forøvrig kan du nok lese ernas vg-blogg litt nøyere og se om den ikke er litt mer fritatt for klipp og lim enn du frykter :-)

    SvarSlett
  14. Ok, da. Jeg tar inn Jan Tores blogg i venstre spalte. Men under litt tvil. Han er ofte, og jeg ser det er noen kommentarer der. Men koblingene til andre blogger og nettsteder kan bli bedre.

    Men et tips hvis du treffer han snart: Burde det ikke være noen lenker til andre bra blogger. I hvert fall noen blå for å generere mer trafikk på kryss og tvers. Men gjerne noen andre også.

    SvarSlett
  15. Heisann. Jeg er enig i at det er mange politikere der ute som nok er "påtvunget" blogging og som åpenbart ikke skjønner (eller prøver å skjønne?) hva det er de egentlig driver med. Men jeg synes den norske politiske bloggsfæren (forferdelig ordbruk forresten, noen som har forslag til bedre navn på det?) er i stadig bedring.

    Du har rett i at vi i Sp pr nå ikke har profilert mange bloggere. Det henger vel sammen med at man konsentrerer ressursene om planlegging av kampanjesite til valgkampen, der blant annet blogging vil få større plass enn til nå. Jeg vil tro lignende status er gjeldende for flere partier.

    Hvis du er interessert i flere Senterpartiblogger kan du for eksempel se på min liste (som på ingen måte er uttømmende) her: http://erlend.fuglum.net/gronne-blogger/

    SvarSlett
  16. Hei Paul! Anbefaler Skrivekollektivet.com som et interessant prosjekt om du ikke har oppdaget nettsiden før. Har holdt på i over fire år nå i forskjellig form.

    God dekning av feks Arbeiderpartiets landsmøte!

    SvarSlett
  17. http://www.budskap.net/ - AP-politiker som blogger...

    SvarSlett
  18. En fin oversikt du har her. Men jeg tror flere med meg ikke er helt bekvem med å være "politiker-blogger". Jeg er lenket opp på SPs heimeside, og føler en viss klam forpliktelse ved det. For meg er ikke bloggen et sted å skrive hyllningsartikler til partiet... det er nok andre arenaer til, og jeg tror en partihyllestblogg er særdeles lite spennende lesning:-)Heldigvis virker det som det er en aksept for det, og jeg synes de partibloggene som bare legger ut det som like gjerne kan være leserinnlegg, knapt nok fortjener å kalles en blogg. mvh Tone Sofie

    SvarSlett