mandag 22. august 2011

Gaddafi faller

TV-bildene fra Libya i kveld minner vel mest om TV-bildene fra Berlinmurens fall i 1989. Eller Saddam-regimets fall i Bagdad i 2003. Alt har virket ganske fastlåst i Libya fram til helt nylig, og mange snakket om lange og blodige sluttkamper. Men gradvis kom opprørerne seg på offensiven de siste dagene og i kveld forsvant plutselig proppen helt.

Sky News, som har en reporter, Alex Crawford, som har reist sammen med opprørerne helt inn til sentrum av Tripoli, har hatt noen fantastiske live TV-bilder av fremrykningen og av jublende folkemengder.

I skrivende stund er ikke kampene i Libya helt over, og for alt jeg vet kan det hende at Gaddafi klarer å forskanse seg slik at det kan gå en stund før han faller. Men ryktene sier at to av sønnene hans er arrestert i kveld, og mest sannsynlig blir sluttkampen ganske kort. TV-bildene fra Benghazi viser dessuten at festen allerede er i gang.

Som Jan Arild Snoen skriver på på sin blogg i kveld, er det enkelte eksperter som har vært svært så negative til at NATO-aksjonen ville gi resultater. Heldigvis tok de feil. Flystøtte fra NATO var helt avgjørende for å hindre at opprøret ble knust i første fase av krigen. På slutten har NATOs fly og marinefartøy bidratt til at regimets militære utstyr, forsyningslinjer og infrastruktur har blitt satt ut av spill. Og på den måten bidratt til å forkorte krigen og redde mange liv.