onsdag 18. mars 2009

Tim Berners-Lee: The next web

Vi feirer i disse dager 20-årsjubileum for world wide web og Tim Berners-Lee har i den anledning holdt et foredrag om hvordan han mener fremtidens web vil bli. Tim Berners-Lee var oppfinneren av world wide web da han jobbet ved CERN i Sveits. 

Selve kjernen i world wide web er muligheten til å binde dokumenter sammen gjennom hyperlinker. Fremtidens web vil i følge Berners-Lee ta dette et skritt videre og lenke sammen også dataene som ligger inne i dokumentene. Det betyr at vi kan samle og sette sammen data som finnes i ulike filer og databaser, eller som fanges i sanntid av for eksempel sensorer. Det kan være persondata, stedsdata, tidsdata og informasjon om ting og deres egenskaper, og ikke minst informasjon om relasjonen mellom ulike data. 

Dette vil kreve en del arbeid for å lage standardiserte beskrivelser av alle disse dataene som gjør dem lesbare på tvers av ulike applikasjoner. Det er vel dette som ofte kalles en "semantisk web" og samler deltager fra norsk oljeindustri, it-bedrifter og ledende universiteter til store konferanser om fremtidens web.

Computerworld har i anledning 20-årsjubileet samlet noen historiske bilder av webben slik den engang var.

1 kommentar :

  1. Tims intellektuelle selvbiografi, "Weaving the Web", er anbefalt lesestoff for alle som er nysgjerrige på hvilke strategiske beslutninger Tim BL gjorde som førte til at webben ble en braksuksess.

    SvarSlett