lørdag 21. mars 2009

AIG - hva er 173 milliarder USD brukt til?

Jeg synes det er lett å gå litt surr i alle de store tallene i denne finanskrisen. For eksempel 173,3 milliarder dollar til AIG for seks måneder siden (jeg skrev om det i september). 

Hva bruker man egentlig så mye penger til i AIG? Bonuser til ledere? Amerikanske bankers forsikrede utlån? Amerikanske delstaters versjoner av Terra-skandaler? Eller går det til utenlandske banker som har forsikret utlånene sine i AIG?

Grafikken over viser på en pedagogisk måte hvordan pengene er brukt. Det er noen av verdens største banker, både amerikanske og europeiske, som har fått mesteparten. De har forsikret råtne lån i AIG og AIG må betale ut når kundene ikke betaler tilbake til bankene. 

Men hva med bonusutbetalingene? Hvorfor ser man ikke dem i grafen? De er på 165 millioner dollar, en promille (1/1000) av redningspakken og synes derfor ikke. Når en bedrift bruker skattepenger til å betale ut millionbonuser til ledere i en virksomhet som i realiteten er dundrende konkurs, er det selvsagt et gigantisk moralsk og politisk probleml. Men rent økonomisk er effekten av bonusene mer beskjedent i den store sammenhengen.

Han som har laget grafen heter Nick Rapp, jobber i Associated Press og har en egen blogg med flere bra illustrasjoner av denne typen. Blant annet en der han viser hvor 820 milliarder USD i "the stimulus bill" skal anvendes for å fart på amerikansk økonomi.

1 kommentar :

  1. Bra at noen har litt perspektiver selv om vi en gang i tiden stod på hver vår kant politisk!

    Mener likevel at bonusutbetalingene var lite heldige gitt dagens klima selv om de kanksje ikke var knyttet til resultater, men for å holde på medarbeidere eller at det var knyttet til andre mål enn ressultat. :)

    SvarSlett