fredag 20. mars 2009

Ponzimonium

Charles Ponzi var en av de største svindlerne i amerikansk historie og er blitt stående i historien som opphavsmannen bak "The Ponzi scheme". 

I et typisk ponzi-opplegg loves investorene unormalt høy avkastning, men pengene som betales tilbake til investorer i starten kommer egentlig fra nye deltageres innskudd. Det er ingen egentlig avkastning fra investeringene (i noen tilfeller er det ikke noen underliggende investeringer i det hele tatt), så når tilfanget av nye investorer avtar vil det hele kollapse.

Det ser ut til å avdekkes stadig flere Ponzi schemes. Bernard Madoff står bak den største svindelen av denne typen i historien og har svindlet investorer for 50 milliarder USD. Men den siste tiden har vi også opplevd Stanford-skandalen i Latin Amerika der investorer er svindlet for 8 milliarder USD og Satyam-skandalen i India der en milliard USD er borte. 

Espen Andersen har skrevet litt om Satyam Computer Services fra Hyderabad på bloggen sin og hvordan 10 000 av de ansatte som fikk utbetalt lønn rett og slett ikke finnes. Jeg ser at Satyam nå har hentet inn Kiran Karnik, tidligere president i den indiske it-organisasjonen NASSCOM, som ny styreleder (Karnik har jeg faktisk møtte en gang hos NASSCOM i New Dehli). Vi får håpe at Karnik og den nye konsernsjefen får ryddet opp i dette.

Financial Times skriver om "Ponzimonium". Commodities Futures Trading Comission (CFTC) er nå i ferd med å etterforske hundrevis av saker. Mens det i hele fjor var 13 som ble siktet er det så langt i år tatt ut siktelser mot 15 ulike Ponzi schemes