"På tegningen ser vi Baron Karl Friedrich Hieronymous von Munchhausen (1720-97) i det han løfter både seg selv og hesten opp av vannet. Som vi ser gjør han det ved å dra seg selv, og hesten, opp etter håret. Det er ikke kjent om andre har vært i stand til å foreta et slikt løft, men det er nok mange som har forsøkt - i alle fall i overført betydning."
Tom har vært rådgiver i Nærings- og Energidepartementet, statssekretær i Finansdepartementet og på Statsministerens kontor og han har jobbet mange år i Statoil, blant annet som rådgiver for Harald Norvik. Tom er en person jeg har hatt gleden av å jobbe sammen med for rundt ti år siden. Og han skriver en av de beste bloggene om politikk og samfunn i Norge.
Innlegget om USAs krisetiltak heter fra G20 til G2. Der skriver Tom blant annet:
"I lang tid har amerikanerne hatt et forbruk som har vært ute av balanse med sparingen i landet. I lang tid har USA bygget opp et rekordstort handelsunderskudd. Og i flere år har de amerikanske statsfinansene gått med rekordstore underskudd. Disse tre elementene:
- for høyt forbruk, og for lite sparing
- for mye import, og for lite eksport
- for store offentlige utgifter, og for små skatteinntekter
- for store offentlige utgifter, og for små skatteinntekter
burde i alle fall gi en viss indikasjon om hvilken vei den økonomiske politikken burde gå. Mer sparing, lavere forbruk. Mindre import, mer eksport. Høyere skatter eller reduserte offentlige utgifter.
Hvis en del av problemet er at forbruket har vært for høyt, er det vanskelig å tro at løsningen ligger i å forbruke enda mer. Hvis en annen del av problemet er at statens underskudd er for stort er det vanskelig å se at løsningen ligger i å gjøre det enda større. Men det er faktisk hva president Obama legger opp til. Budsjettet vil stimulere forbruket, redusere sparingen og øke budsjettunderskuddet til nok en verdensrekord. Denne politikken kan på enkelte måter sammenlignes med å dra seg selv opp etter håret."
Og så har Tom funnet en fantastisk illustrasjon på størrelsen på dagens krisepakker i USA sammenlignet med en inflasjonsjustert Marshallhjelp:
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar