mandag 2. mars 2009

AIG - Største kvartalstap i amerikansk historie

Nye spektakulære rekorder bør man jo markere, men dagens rekord er av det nokså skremmende slaget. Forsikringsselskapet AIG kunngjorde i dag et kvartalsunderskudd som er det største i amerikansk børshistorie (om det også er verdensrekord i underskudd vet jeg ikke).

AIG rapporterte et kvartalsresultatetufattelige minus 61,7 milliarder amerikanske dollar. Det overgår selv AOL Time Warners minus 54 milliarder dollar etter dot.com kollapsen i 2002. I alt har AIG tapt mer enn 100 milliarder dollar i løpet av de siste fem kvartalene. (Et kvartalsunderskudd på 61,7 milliarder dollar tilsvarer for øvrig 430 milliarder kroner).

Hvilket betyr at den amerikanske regjeringen sprøyter inn ytterligere 30 milliarder dollar av skattebetalernes penger i en pakke for å redde AIG. Det blir nok ikke så lett for Obama og finansminister Timothy Geithner å forklare hvorfor skattebetalerne skal stille opp for å redde dette selskapet. Det er neppe spesielt lystbetont, men har rett og slett med at konsekvensene ved å ikke redde AIG er så uoversiktlige og kan være så katastrofale at de ikke har noe valg.

Og akkurat nå ser det ut som problemene i bankene ikke har noen ende. HSBC kunngjorde i dag at de vil gjennomføre en rettet emisjon mot eksisterende eiere på 12,5 milliarder britiske pund. Markedet er ikke særlig fornøyd og HSBC-aksjen er ned rundt 20 prosent i dag.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar