søndag 8. mai 2016

Frigjørings- og veterandagen

I dag, 8. mai, har frigjørings- og veterandagen blitt markert over hele landet. Vi feirer at det er 71 år siden fikk vår frihet tilbake etter fem års okkupasjon. Og vi hedrer alle dem som har vært villige til å ofre alt, både hjemme og ute. For fred og sikkerhet og for verdiene Norge er tuftet på: Frihet, demokrati, toleranse og menneskeverd.

Statsminister Erna Solberg minnet i sin tale på Akershus festning i ettermiddag, som hun også har delt på bloggen sin, om at den britisk-irske filosofen og politikeren Edmund Burke en gang sa at:

"Alt som er nødvendig for ondskapens triumf, er at gode mennesker gjør ingenting".

Dette var kjernen i budskapet som gikk igjen på frigjørings. og veterandagsarrangementene som har vært arrangert over hele landet i dag. Etter andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler.

Selv holdt jeg tale på det flotte arrangementet som avholdes hvert år ved krigsseilermonumentet ved Bydøynes, like ved Norsk Maritimt Museum på Bygdøy, der sjøfolkene fra handelsflåten og Marinen hedres for sin innsats under 2. verdenskrig, Hovedtaler var historiker Bjørn Tore Rosendal som forker på krigsseilernes historie ved Universitetet i Agder og som nylig har gitt ut bok om de utenlandske krigsseilerne i den norske handelsflåten under krigen.

Forvaret har også laget en fin nettside om hva vi markerer 8. mai. Og som en påminnelse om hva markeringen handler om laget Forvaret denne kraftfulle videoen i til markeringen av Frigjørings- og veterandagen i fjor, da det var 70 år etter frigjøringen 8. mai 1945.