Et viktig poeng flere av innlederne hadde på regjeringens konferanse om digitalisering og grønn omstilling i forrige uke var at koblingen mellom økonomisk vekst og økt energibruk er brutt.
Sjefen for Energi Norge, Oluf Ulseth, var blant flere som viste hvordan både det at vi erstatter mer forurensende energiformer med forurensningsfri elektrisitet (for eksempel i biler), men også det at vi får stadig bedre batterier og har dingser som bruker elektrisitet langt mer effektivt enn før, gjør at mens den økonomiske veksten går opp så går energiforbruket ned.
Men, er det ikke slik at gevinstene ved å bruke mer effektiv teknologi blir spist opp av at vi har stadig flere ting vi kobler til strømnettet? Det var nok kanskje slik tidligere, men dagens dingser bruker så mye mindre elektrisitet enn før, selv om vi bruker dem hele tiden, at det virkelig er grunn til å bære teknologioptimist på dette området.
Vi kan jo se på noen typiske ting som går på elektrisitet og som vi bruker mye i hverdagen. Jeg har funnet tall i Nettavisens artikkel "Hvor mye koster det egentlig å lade mobilen?" og Klikk.nos artikkel "Så mye koster mobilen din i strøm?". Begge er litt over et år gamle og begge har sett på flere av dingsene vi bruker veldig ofte. Og på Hafslund energis hjemmeside er det også en fin oversikt over hva årskostnaden for strøm er for ulike viktige ting vi bruker i hverdagen.
Vi kan jo begynne med PCer, stasjonære og bærbare, og nettbrett,. En stasjonær PC vil, dersom den brukes tre timer hver dag, koste omkring 340 kroner i året i strømkostnad. I tillegg må den ha en skjerm, som helt sikkert er større enn for noen år siden, men bruker mye mindre strøm og koster omkring 120 kroner i året. Det blir i underkant av 500 kroner i året. En bærbar PC som brukes hyppig bruker ikke mer enn 50 kroner i året. Og alle som bruker bærbar PC mye vet jo godt hvor mye lenger enn før de kan brukes etter hver lading. Erstatter man derimot den bærbare PCen med et nettbrett deler av tiden, og lader brettet tre ganger i uken, koster denne strømmen deg 11 kroner i året.
Hva så med TVer? For noen år siden var det jo en del bekymring over at større TVer brukte veldig mye strøm, og selv i standby-modus bidro de til å øke energiforbruket i verden. Og det er riktig at gamle billedrørs-TVer og de første Plasma-TVene bruke en god del strøm. En ny 55-tommers LED TV derimot vil koste omkring 100 kroner i året dersom den står på tre timer hver dag. Noen ser sikkert mer på TV enn det, men selv de mest TV-avhengige vil slite med å bli blakke. Bra for miljøet er det også.
Litt mer koster det å bruke vaskemaskin, tørketrommel og kjøleskap. Også disse apparetene har langt mer energieffektiv teknologi enn for noen år siden, og EU setter strenge, energikrav, så hver av disse koster i følge Hafslunds nettsider omkring 4-500 kroner året i bruk. Omtrent 100 kroner mer koster det å bruke fryseboksen og oppvaskmaskinen. Og komfyren koster oss omkring 700 kroner i året. Her kan vi også lese at støvsuging koster 45 kroner i året, brødristing 10 kroner, hårføning 36 krone og kaffetrakting 240 kroner.
Og hva så med mobiltelefonen, som vi er blitt så avhengige av å ha ladet og klar hele tiden? En iPhone 6 er så energieffektiv at en lading koster under et øre. Lader vi en ny mobiltelefon en gang om dagen hver dag hele året vil det likevel ikke koste mer enn 3 kroner. I løpet av et helt år.
lørdag 14. mai 2016
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar