mandag 2. mai 2016

Grunnstein for nytt nasjonalmuseum

I dag hadde jeg gleden av å delta på grunnsteinsnedleggelsen for det nye nasjonalmuseet på Vestbanen, som gjest fra Statsbyggs eierdepartement KMD. Det var en flott forestilling Statsbygg hadde laget, med både fine kulturinnslag og gode taler.

Statsministeren holdt tale om hvilken rolle det nye nasjonalmuseet skal ivareta og dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit pakket grunnsteinsskrinet ned i en sekk som så ble satt på ryggen til Tori Wrånes som ble løftet inn over byggetomten av en stor heisekran, mens hun sang Solveigs Sang.

Det er noen enorme dimensjoner over dette nye bygget som ble vedtatt i Stortinget i juni 2013.. Til nå har byggearbeidene som startet opp i 2014 foregått nede i et stort hull, men fra nå av vil det nye bygget på hele 54 600 kvadratmeter bli veldig synlig i området bak den gamle vestbanebygningen. Kostnadsrammen for dette prosjektet er 5,3 milliarder kroner og bygget skal åpnes for publikum i 2020 (her er fremdriftsplanen).

Men for at vi allerede nå skal få et inntrykk av hvordan det nye nasjonalmuseet vil se ut har Statsbygg laget denne videoen der vi kan se hvordan det vil bli både utvendig og innvendig i det nye bygget: