tirsdag 3. mai 2016

Finnes det engelske trenere i Premier League?

Claudio Ranieri må være verdens kuleste og mest sympatiske trener. Før sesongen sa han at målet for Leicester City var å ikke rykke ned. Da han stod på terskelen til et helt sensasjonelt seriemesterskap, som kunne avgjøres av en annen kamp mellom Tottenham og Chelsea, sa han til journalistene at han ikke fikk sett kampen fordi han skulle dra til Roma for å spise lunsj med sin 96 år gamle mor.

Men hvor kommer de ellers fra de 20 trenerne i Premier League? For noen år siden husker jeg det ble påstått at det var flest skotter som trente de beste engelske lagene, som Kenny Dalgliesh, Alex Ferguson og David Moyes, samt en og annen waliser, som John Toshack og Tony Pulis, eller irer, som Mick McCarthy og David O'Leary, men knapt noen engelskmenn.

Det er mulig det var satt litt på spissen, men jeg tror egentlig det stemte ganske bra, Av en eller annen grunn har skotsk trenere lykkes bedre i den øverste engelske divisjonen enn engelske trenere. Hvordan er det så i dag? Ser vi på de 20 beste lagenes trenere er det slik at de kommer fra ganske mange forskjellige land, langt flere enn for noen år siden, men det er fortsatt slik at engelske trenere er i et lite mindretall.

Begynner vi på toppen av tabellen er det slik at nevnte Leicester City ledes av italieneren Claudio Ranieri. Tottenham er ledet av argentineren Mauricio Pochettino, Arsenal av franskmannen Arsene Wenger, Manchester City av chilerenren Manuel Pellegrini, Manchester United av nederlenderen Louis van Gaal, West Ham av kroaten Slaven Bilic og Liverpool av tyskeren Jürgen Klopp. De syv beste lagene ledes av trenere fra syv ulike land, men ingen av dem er fra de britiske øyer.

Deretter kommer Southampton som ledes av Ronald Koeman, enda en nederlender, og Chelsea som ledes av Gus Hiddink, en nederlender som er midlertidig trener etter at portugiseren Jose Mourinho brått måte slutte. Everton ledes av spanjolen Roberto Martinez, Stoke City av waliseren Mark Hughes, Watford av spanjolen Quique Sánchez Flores, Swansea av italieneren Roberto Guidolin og West Bromwich Albion av waliseren Tony Pulis,

Først på 15., 16. og 18. plass på tabellen finner vi lag med engelske trenere. Bournemouth er ledet av Eddie Howe, Crystal Palace av Alan Pardew og Sunderland av Sam Allardyce. Mellom disse er Newcastle som ledes av spanjolen Rafael Benitez. Først på de to nederste plassene finner vi for øvrig to skotter: Alex Neil som trener Norwich og Eric Black som de siste ukene har trent hardt prøvede Aston Villa.

Det er med andre ord slik at selv i fotballens hjemland er man opptatt av å hente impulser utenfra og importerer spisskompetanse, både spillere og trenere, fra hele verden når lagene skal løftes til et enda høyere nivå.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar