søndag 22. september 2013

Fortsatt borgerlig i Tyskland

Det er ting som i skrivende stund ikke er helt klare etter det tyske valget. Men det viktigste er veldig klart: Angela Merkel har vunnet sitt tredje valg på rad og partiet hennes har fått omkring 42 prosent av stemmene, det beste valgresultatet for CDU/CSU siden 1990 og åtte prosentpoeng bedre enn forrige gang. De røde og grønne partiene SPD, Grüne og Linke har også fått 42 prosent av stemmene, men fordi det er uaktuelt for disse partiene å samarbeide om regjeringsmakt har Merkel vunnet og fortsetter som statsminister

Rent bortsett fra det er det ganske mye som er usikkert. For eksempel hvem Merkel skal samarbeide med i regjering denne gangen. I utgangspunktet skulle man tro at en så stor borgerlig seier der de borgerlige til sammen har godt over 50 prosent av stemmene ville avgjøre saken. Problemet er at både de liberale i FDP og euroskeptikerne i Alternative für Deutschland falt akkurat under sperregrensen på 5 prosent og at borgerlige stemmer tilsvarende rett under 10 prosent av velgerne ikke får uttelling i form av mandater.

Nå fikk Merkel så mange stemmer at hun vil styre Tyskland uansett, men partiet hennes får akkurat ikke rent flertall alene. Og i Tyskland er en mindretallsregjering ikke aktuelt. CDU/CSU må derfor gå i regjering sammen med enten SPD eller med de Grønne i kommende periode. Ganske pussig etter en knusende borgerlig valgseier, men slik fungerer de det tyske valgsystemet. For fire år siden var det omvendt (jeg blogget om det her). Da ble ble Angela Merkel gjenvalgt som statsminister etter CDUs dårligste valg siden 1949 fordi alliansepartner FDP gjorde det svært godt og sikret flertall for en borgerlig koalisjonsregjering.

Dette ble en valgnatt med en stor vinner og en stor og mange små tapere. Merkels CDU/CSU ble som nevnt vinneren. Den store taperen ble det liberale partiet FDP som har sittet i nasjonalforsamlingen etter samtlige valg etter krigen, og ofte også vært med i regjering, men som nå falt under sperregrensen og blir uten representanter. Ellers gikk både die Linke på ytre venstre fløy og die Grüne litt tilbake fra forrige valg. Mens SPD gikk litt fram fra det katastrofale resultatet for fire år siden, men med ca 25 prosent er de ikke er i nærheten av de 35-40 prosentene som tyske sosialdemokrater vanligvis har ligget på ved valg etter krigen.

For et dypdykk i tyske valgresultater valgkrets for valgkrets kan man se på Speigel Onlines valgsider.