søndag 1. september 2013

Spillselskapene spår valgresultatet

Unibets valgodds
Den vanligste måten å vurdere styrkeforholdet mellom partiene før et valg er naturligvis å studere meningsmålinger. Men det finnes også noen andre metoder, for eksempel mener mange at spillselskapenes prediksjoner er en vel så treffsikker indikator når man skal forutsi et valgresultat. Ved valg i USA har politiske prediksjonsmarkeder vist seg å ha stor treffsikkerhet.

Jeg vet ikke hvor mange personer som satser penger på valgutfall i Norge, kanskje er det alt for få til å gi en presis prognose, men det kan likevel være interessant å se hvor bookmakernes odds ligger en uke før valgdagen. Jeg har funnet to spilleselskaper, Unibet og Betsson, som lar deg satse penger på noen utvalgte spørsmål som avgjøres ved stortingsvalget.

Hos begge kan du satse penger på det som kanskje er det mest interessante spørsmålet av alle: "Hvem er statsminister etter valget?". Hos Unibet leder Erna klart med odds på 1,12 mens Jens har odds på 4,75. Hos Betsson er ledelsen enda klarere. Her har Erna odds på 1,10 mens Jens har odds på 5,50. Hos begge kan du satse penger på at noen helt andre blir statsminister også, men ingen av dem blir vurdert som særlig aktuelle av bookmakerne. Du kan få 75 ganger pengene tilbake ved å satse på Siv Jensen hos Unibet og 750 ganger pengene tilbake hos Betsson ved å satse på Audun Lysbakken.

Unibet lar deg også tippe hvilken regjeringskoalisjon vi får etter valget. Her er det en knapp ledelse til en firepartiregjering av H+FrP+KrF+V med odds på 3,00. Deretter følger H+FrP med 3,75 i odds, Arbeiderpartiet alene med  4,75 i odds, Høyre alene med 6,00 i odds, H+KrF+V med 10,00 i odds og dagens rødgrønne regjering med A+SV+SP, også med 10,00 i odds. Det er interessant at det er mange flere som tror på en regjering med AP alene enn på den sittende rødgrønne regjeringen. Men aller flest tror altså på en borgerlig firepartiregjering.

Hos både Unibet og Betsson kan du sette penger på hvilket parti som blir størst ved valget. Her er oddsen hos Unibet 1,30 på at Arbeiderpartiet blir størst, mens Høyre har 3,00. Hos Betsson er tilsvarende tall 1,33 for Arbeiderpartiet og 3,10 for Høyre.

Det er også noen andre ting man spille på, blant annet om partier kommer over eller under bestemte oppslutningsnivåer ved valget. Det er for eksempel lavere odds på (dvs mer sannsynlig) at SV kommer over enn under 4 prosent hos Unibet. Og lavere odds på at Arbeiderpartiet kommer over enn under 30 prosent. Mens det hos Betsson er litt lavere odds på at Høyre kommer over enn under 28,5 prosent, mens det hos Unibet er litt lavere odds på at Høyre kommer under enn over 29 prosent.

Et siste interessant spørsmål hos Unibet er "Første partileder som gir seg etter valget?". Her leder Audun Lysbakken med odds på 3,25, foran Jens Stoltenberg med 4,00 og Liv Signe Navarsete med 6,00. Alle de tre rødgrønne partilederne har lavere odds på å gå av først enn de fire borgerlige. Det sier vel også mye om hva slags valgresultat man venter seg.

Men, som sagt, jeg vet ikke om det er mange som satser penger på norske valgresultater eller hvor mye man kan legge i disse prognosene. Og uansett er det heldigvis velgerne og ikke bookmakere som bestemmer hva resultatet blir på valgdagen.