mandag 18. oktober 2010

Hva skjer når Nord-Korea kollapser?

Fareed Zakaria, han som tidligere har skrevet The Post American World og nylig har meldt overgang fra Newsweek til Time, har noen interessante refleksjoner i Washington Post om hva som skjer når Nord-Korea kollapser. Det kan jo bli en ganske krevende situasjon for omgivelsene å håndtere når 24 millioner nordkoreanere skjønner at de er er blitt lurt, løyet til og undertrykket i flere tiår, og ikke vil være der lenger.

Når det gjelder den grunnleggende økonomiske helsetilstanden er det nå slik at Nord-Korea har et BNP pr innbygger på USD 1 900 i året, og blir stadig fattigere, mens Sør Korea har en BNP på USD 28 100 og befinner seg i en helt annen liga velstandsmessig. Jeg vel tro dette kanskje er det største levestandardsgapet mellom to naboland noe sted i verden. Jeg har ofte hørt at det er mellom Norge og Russland (Norge har ni ganger høyere BNP pr innbygger enn Russland) men forskjellen mellom Sør-Korea og Nord-Korea er nå blitt betydelig større.

Og siden det handler om to land som deler samme språk og kultur er konsekvensene av et slikt gap i levestandard eksplosive, i hvert fall hvis de i nord finner ut hva de har gått glipp av. Kinas suksess de siste årene, med en BNP på USD 6 600 pr innbygger og høy vekst, gjør at det også kan være ganske fristende for nordkoreanere å flytte den veien hvis de en dag får sjansen. Men en slik folkevandring er neppe en situasjon Kina har noe ønske om å havne i.

I følge Zakaria ligner den politiske situasjonen i Nord-Korea mest på den man hadde i Europa i middelalderen, for eksempel slik William Shakespeare beskriver feidene mellom ulike grener i det engelske kongehuset  i sine skuespill.

"As Christopher Hill, the veteran diplomat who led the U.S. team that negotiated with the North Koreans, pointed out to me in Seoul last week, the situation in North Korea sounds like a story out of medieval Europe. An aging king, who rules in strange ways but with total power, finally names an heir -- his youngest son. The 27-year-old has little experience with arms or government, so his father appoints a regent. The regent is his brother-in-law and, further consolidating the family's tight grip, the king gives his sister a high military rank. That's North Korea today. Kim Jong Il, the country's "Dear Leader," has finally appointed a successor, his son, Kim Jong Eun, and given new powers to his sister and brother-in-law. The Shakespearean drama would be entertaining if it did not portend trouble."

Så stiller Zakaria spørsmålet: hva skjer om det blir gjenforening og det sørkoreanske systemet vinner? Hvordan vil Kina reagere på at nord og sør blir gjenforent, med det sørkoreanske politiske og økonomiske systemet og som en nær alliert av USA? Og med nordkoreanske atomvåpen?

"Does a unified Korea retain its close alliance with the United States? Does it keep the North's nuclear arsenal? Do American troops stay in the country? If the answer to all three questions is "yes," then a unified Korea will be an American ally, with American troops, and nuclear weapons -- sitting on China's border."

Dagens situasjon med et helt irrasjonelt regime i Nord-Korea med atomvåpen som holder befolkningen undertrykket og i fattigdom er en helt uholdbar situasjon. Men det er ikke nødvendigvis slik at alle alternativer til dagens situasjon vil skape mer stabilitet i den delen av Asia. Ustabilitet i Korea smitter fort og vil raskt bli et problem for verdensøkonomien. Så Fareed Zakaria har nok rett i at USA, Kina og Sør Korea burde snakke sammen om hva de gjør med en "black swan" som fremstår som stadig mer aktuell.

3 kommentarer :

 1. Man kan bare håpe på at hva vi lærte av sosialismens fall i Øst Europa med frigjøring (feks Polen, Estland, Tjekia og Slovakia) eller integrasjon av nasjoner (Øst og Vest Tyskland, etc)kan skje med Nord og Sør Korea.

  Det er rett og slett fantastisk at noen selvoppnevnte tyranner kan holde hele samfunn i sjakk og frarøve innbyggerne tilgang på en normal velstandvekst.

  Før eller siden vil folk gjøre opprør. da må verdenssamfunnet være der og stille opp med vår Marshall hjelp til Nord Koreas befolkning

  SvarSlett
 2. Enig i dette, Tor. Noe av grunnen til at det gikk så mye bedre i Sentral Europa enn man kunne frykte var at Sovjetunionen var nede for telling. Ting skjedde derfor mye på vestens premisser. Koreas geopolitiske situasjon er annerledes, her kan det være flere stormakter rundt som kan tenkes å ville være med å bestemme.

  SvarSlett
 3. Tviler på at kineserne har noen problemer med sørkoreanerne.

  Når det gjelder atomvåpnene, så vil vel det enkleste for sørkorea være å be kineserne om å fjerne dem.

  Da vil vel både USA og kina være fornøyde.

  SvarSlett