mandag 4. oktober 2010

Tidenes mest morbide miljøvideo

Levetiden ble riktignok ikke så lang for denne lille kampanjevideoen, det gikk faktisk under 24 timer før den ble trukket tilbake, men mye omtalt ble den, både i The Guardian, Daily Mail, BBC, New York Times, Fox News, Time og sannsynligivs noen tusen andre steder også. Og det er ikke så rart. Når man ser filmen skulle man tro dette er laget av amerikanske konservative som lufter sine verste fordommer om miljøvernere (og her må jeg advare mot sterke scener):Nå er ikke filmen laget av verken teapartybevegelse eller klimaskeptikere, men av kampanjen 10:10 som har som mål å kutte klimagassutslippene med 10 prosent i 2010 og har kampanjedag 10. oktober (10:10:10). De hadde hyrt inn diverse kjendiser, som en vil se blant annet fotballspillerne Peter Croutch og Ledley King, og den gamle stjernen David Ginola, som i filmen er en av flere som blir sprengt i luften for å ikke gjøre nok for klimaet.

Det kan virke som om 10:10 kampanjen først ikke helt forstod at hvor galt dette ble. Fredag trakk de filmen tilbake, men sendte ut en litt tvetydig pressemelding med blant annet følgende konklusjon:

"Many people found the resulting film extremely funny, but unfortunately some didn't and we sincerely apologise to anybody we have offended. As a result of these concerns we've taken it off our website."

Så gikk det nok opp for ledelsen i denne kampanjen at stort sett ingen synes filmen er morsom, og at sponsorer som har støttet kampanjen begynte å trekke seg. I dag ble det derfor sendt ut en ny pressemelding der de legger seg helt langflate. Men det er nok omtrent umulig å reparere skaden nå når denne videoen lever sitt eget  liv ute på YouTube, Facebook og all verdens blogger.

2 kommentarer :

  1. Det er slikt som gjør meg fortvilet på vegne av mitt fag. Når det kreative tar føring over det analytiske bærer det ofte svært galt av sted. Kampanjen 10:10 vil for alltid bli husket for dette og kan i prinsippet legges ned eller oppstå med nytt navn.
    Spørsmålet jeg stiller meg er hvordan kan det ha seg at noe så dårlig klarer å passere så mange ledere på veien mot visning? "Group think" ledet an av reklamebyrået, er det første som slår meg. Markedsføring er for viktig til at kreatører skal sitte i førersetet.

    SvarSlett
  2. Kan ikke dere som tror på klimareligion la oss andre være ifred? Dere kan jo selv gå foran med et godt eksempel og amputere en lunge e.l.

    SvarSlett