torsdag 7. oktober 2010

Tiårets beste nyhet

Hans Rosling holder noen av verdens beste foredrag. Han er engasjert og flink til å snakke. Men det som virkelig gjør foredragene til noe utenom det vanlige er kombinasjonen av å snakke om verdens største og viktigste temaer med evnen til å vise frem statistikk på en helt forbilledlig pedagogisk måte. I  dette foredraget som nettopp er lagt ut på nettstedet TED snakker Hans Rosling om utviklingen i barnedødelighet i verden. Og det som har skjedd er kanskje den beste nyheten i verden de siste ti årene.

2 kommentarer :

 1. Flott foredrag! Rosling skuffer som vanlig ikke. Jeg er uenig med det han sier om befolkningsvekst, men det skal jeg ikke skrive om nå.

  I likhet med deg ser jeg ikke bort ifra at dette er den beste nyheten i verden de siste ti årene. Og det er mange i Norge som er opptatt av barnendødelighet. Ta for eksempel Jens Stoltenberg, som snakker mye om dette.

  Men hvor viktig folk regner dette for å være er i grotesk ubalanse med hvordan vi prioriterer penger.

  Det finnes mange eksempler på dette, men jeg skal holde meg til ett hvor jeg har god oversikt over tallene. Nemlig GAVI.

  Statistikk fra tidlig i år viser at GAVI har forhindret fem millioner dødsfall ved å vaksinere barn. Fem millioner barn!

  Det er ganske lett å regne ut hvor mange liv man redder med rimerlig stor nøyaktighet når man driver med vaksiner, og det har GAVI gjort. Hvor mye kostet alt dette? Jeg vet ikke helt, siden de sikkert ikke bruker alle pengene med en gang og bruker penger på utvikling av vaksiner, men de har ihvertfall ikke brukt mer enn fire og en halv milliard dollar. Fire og en halv milliard dollar. Det er veldig lite for å oppnå så mye.

  Norge har stått for en ganske jevn andel av støtten gjennom hele GAVIS historieø rundt ti prosent. Vi kan derfor si at Norge har reddet rundt en halv million barn gjennom støtten til GAVI. Noe mindre enn Oslos befolkning. Flere barn enn det bor mennesker i Nord-Norge.

  Flott!

  Men likevel dør det 2,6 millioner barn i året av sykdommer som kunne vært forhindret av vaksiner. GAVI har vaksinert mange barn, men kunne ha vaksinert mange flere hvis de fikk mer støtte.

  De legger ikke skjul på at de trenger mer støtte, og at det er mange barn de ikke får vaksinert og flere vaksiner de ikke får dekket på grunn av pengemangel.

  Vi kunne gitt GAVI alle de pengene de trenger fra oljefondet. Norsk økonomi ville ikke blitt påvirket. Pengesummene som hadde blitt tatt fra oljefondet ville vært en så liten andel at ingen ville merket det.

  GAVI er nok det beste eksempelet, men det er flere gode. For pengesummer som er ubetydelige for oss kunne vi gjort en stor forskjell på verdensbasis på noe som du og mange andre regner som viktig nok til å være tiårets beste nyhet.

  Leser forøvrig alle postene dine fortsatt, selv om jeg ikke kommenterer så ofte. Har stor glede av dem og lærer mye. Bra at det ikke bare er meninger og nyheter du kommer med, men at du tar deg tid til å lære om det du skriver om og formidler statistikk og ny informasjon som ofte ikke er så lett å finne andre steder (særlig ikke på norsk).

  SvarSlett
 2. @Tor: Takk for veldig god kommentar og eksempel på et tiltak (GAVI) som viser hvordan de store makrotallene og tiltakene henger sammen. Og takk for kommentar om bloggen. Jeg synes jo det er interessant å prøve å forstå en del tall og statistikker, og det å formidle videre i en blogg tror jeg er en bra måte å sette seg bedre inn i ting selv også.

  SvarSlett