tirsdag 26. oktober 2010

Derfor blir det et republikansk valgskred

Det er valg i USA om en uke i dag, og det kommer til å bli et historisk valgskred for republikanerne. Tidligere borgermester Ed Koch i New York (for demokratene) skriver i dag at han tror det blir en republikansk tsunami, og at han til og med tror republikanerne kan vinne tilbake Senatet. Forklaringen på hvorfor det går så bra for republikanerne og så dårlig for demokratene er entusiasme. I følge USA Today er republikanere mer entusiastiske foran dette valget enn vanlig, demokrater er det ikke:

"Despite across-the-country rallies by President Obama and get-out-the-vote efforts by his allies, only 37% of Democrats and Democratic-leaning registered voters report more enthusiasm than usual about voting, a decline from early in the year. Meanwhile, 63% of Republicans and Republican-leaning registered voters say they are more enthusiastic than usual, the biggest advantage for either party on this key measure in any midterm election since Gallup began asking the question in 1994. Then, Republicans had a 9-point enthusiasm advantage in a year Democrats lost control of the U.S. House and Senate. Now, the enthusiasm gap is 26 points." 

Ulikeheter i nivået på entusiasme er avgjørende for muligheten til å mobilisere. Og den som klarer å mobilisere sine velgere vinner på valgdagen. De mindre entusiastiske blir i mye større grad hjemme. Og siden demokratene allerede i utgangspunktet sliter mer med å få opp valgdeltagelsen blant sine kjernegrupper, ser det ganske mørkt ut hvis disse tallene til USA Today stemmer.

I selve valgkampen slår den labre oppslutningen om demokratenes frontfigurer i Washington ut i at også de lokale demokratiske kandidatene til senatet og representantenes hus tar avstand fra sine ledere, inkludert president Obama. Det tar litt ulike former og er selvfølgelig mest nødvendig for demokratiske kandidater i typiske republikanske områder, i sørstatene og i midtvesten. Men jeg tror aldri jeg har sett noen gå så langt som guvernør Joe Manchin i normalt demokratiske West Virginia som prøver å bli valgt inn i sentatet for demokratene. Det sier en del om stemingen i West Virginia når den fremste demokratiske kandidaten bruker sin valgkampvideo til å skyte hull i Obamas klimapolitikk - helt bokstavlig.West Virginias senatsvalg er blant flere som i følge meningsmålingene en uke før blir svært jevne. Blant andre spennende oppgjør er det et i Nevada mellom demokratenes leder i senatet Harry Reid mot teaparty-kandidat Sharron Angle. Følge også med på Boxer vs Fiorina i California, Bennet vs Buck i Colorado, Giannolulias vs Kirk i Illinois, Murray vs Rossi i Washington og Sestak vs Toomey i Pennsylvania. Vinner republikanerne seks av disse syv duellene (de vinner mange andre også) har de gått fra å få under en tredjedel av senatet for to år siden til å ha flertall nå.

1 kommentar :

  1. Ja, med slike partifeller - hva skal du da med politiske motstandere? USA er en forvirret og frustrert nasjon, med et politisk system som gjør styring praktisk talt umulig. Stakkars Obama, og resten av verden for den del.

    SvarSlett