tirsdag 19. oktober 2010

Utenriksdepartementets bloggere

Utenriksdepartementet har i høst lansert nettstedet Norge i Verden, en samling blogger skrevet av norske diplomater stasjonert ved ulike utenriksstasjoner rundt om i verden. Nå er ikke norske diplomater blant de mest høyrøstede på egne vegne, så dette initiativet har så langt fått moderat oppmerksomhet i media og på andre blogger, men dette er absolutt noe å følge med på. I dag kan man for eksempel lese generalkonsul Tormod Endresen i Guangzhou sin beretning om en spennende møteplass mellom kinesisk og norsk kultur, og som ikke er avlyst.

Diplomater er kunnskapsrike og analytiske mennesker som gjerne kan skrive også. En egenskap de ikke får brukt til mye annet enn å skrive glitrende notater bare noen få mennesker får gleden av å lese. Derfor er det en veldig god ide å la oss andre ta del i noe av denne innsikten, selv om det selvsagt er slik at enkelte karakteristikker må tilpasses det at man representerer det offisielle Norge og skriver i full åpenhet. Nå er det foreløpig bare seks bloggere på listen, de befinner seg i Guangzhou i Sør-Kina, i Dili på Øst Timor, i Murmansk i Russland. i Dar es Salaam i Tanzania, samt i Madrid, Washington DC (med en blogg om kongressvalget) og i FN-delegasjonen i New York.

Nå kan man jo innvende at dette er litt magert. Ambassadene i våre nordiske naboland mangler, London, Berlin, Moskva, Roma og Paris, og hele resten av Europa utenom Spania mangler. Norges representasjon i EU, Nato, WTO og OECD mangler. Bare for å nevne noe. Men det kan komme etter hvert. Jeg synes det er positivt at man ikke venter til alle er klare, men bare setter i gang med de som vil skrive. Her er det grunnlag for stoff med en vinkling vi aldri vil finne i utenlandske aviser, fordi det her settes i en norsk kontekst, og heller ikke vil finne i norske medier fordi de ikke har de ressursene og den rekkevidden som UD har. Det gjelder særlig saker som ikke er øverst på den internasjonale nyhetsagendaen, og det gjelder jo de fleste.

Bloggene er foreløpig ganske ferske og noen har ikke rukket å skrive så mye, men det er allerede flere gode eksempler på hvordan disse bloggene kan bidra til å opplyse oss om viktige temaer og ha litt andre vinklinger enn de vi ser ellers. For eksempel Madridambassadør Torgeir Larsens bloggpost om nordmenn i den spanske borgerkrigen i går og FN-amabsssadør Morten Wetlands bloggpost om valget av nye medlemmer til FNs sikkerhetsråd i forrige uke. Morten Wetland i New York og Torgeir Larsen som nettopp er blitt ambassadør i Madrid, har begge en meget lovende start som bloggere og fortjener å bli lest av mange. De skriver om interessante temaer med en personlig vri. Forhåpentligvis er konkurranseinstinktet i diplomatiet slik at flere ambassadører lar seg inspirere.

2 kommentarer :

  1. Enig i at det er et bra initiativ, Sveriges utenriksminister Carl Bildt har for eksempel vært svært aktiv med sin blogg og når sannsynligvis ut på en måte han ikke hadde klart gjennom vanlige media.

    Jeg tror imidlertid at UD hadde tjent på å gå lenger mht nye sosiale medier, UD kunne f.eks med enkle midler oppmuntret til utvidelse og forbedring av artikler om Norge og norske forhold på ulike språkversjoner av Wikipedia.

    Det ville ikke kostet mye, en invitasjon av lokale bidragsytere i India til ambassaden hadde nok vært en svært god start. I "The Age of Austerity" bør en ikke overse de kanalene som gir best avkastning på innsatsen; Wikipedia er massivt brukt (verdens 5. mest leste nettsted) og bør være en naturlig kanal for å få ut informasjon om Norge.

    Med vennlig hilsen

    Ulf Larsen
    Frivillig bidragsyter, Wikipedia
    ulflarsen@gmail.com

    SvarSlett
  2. Takk for veldig gode innspill, Ulf. Jeg regner med at det er noen i UD som leser forslaget ditt her på bloggen og kan ta det med seg. Når det gjelder effekt er det ingen tvil om at Wikipedia når veldig bredt.

    SvarSlett