fredag 15. oktober 2010

News of the World bak en betalingsvegg

Rupert Murdoch har ikke gitt opp sin strategi for å ta betalt fra leserne for å lese nettaviser. I dag gikk News of the World, Englands største søndagsavis bak en betalingsvegg. I juni skjedde det samme med et par andre store Murdochs aviser da Times Online, ble erstattet av betalversjoner av The Times og The Sunday Times på nett. Nå er The Sun alene blant Murdochs aviser som gratis nettavis. Mens konkurrenter som Daily Mail, The Guardian, The Independent og The Telegraph fortsatt er gratis. Konsekvensen er blant annet at noen av de beste bloggerne der ute, som Oliver Kamm i The Times, har havnet bak betalingsveggen og ikke kan lenkes til lenger.

News of the World skal koste £ 1,99 for fire uker på nett og £ 1,19 i uken på iPad. Jeg tviler sterkt på at dette kan lykkes. News of the Word er en av verdens mest tabloide tabloidaviser, VG er rent intellektuell i forhold, og det er vanskelig å se hvordan nettabonnement kan fungere for en slik avis når Daily Mail og andre tabloide konkurrenter er gratis på nett.

Når det gjelder The Times er sannsynligvis sjansene for å lykkes bak en betalingsmur noe større, fordi det er en seriøs abonnementsavis. News International har ikke sluppet noen offisielle tall for nettrafikken etter at betalingsveggen kom, men tar man en titt på trafikken nettstedet Alexa anslår The Times har nå, så de de gått fra litt bak til langt bak både The Guardian og The Telegraph, og ligger på 196 plass blant nettsteder i UK. The Guardian er nr 16, The Telegraph nr 25 i UK. Og vi må vel regne med at en del av trafikken til The Times er lesere som havner på førstesiden, men ikke kommer videre, slik at antall frafalte lesere reelt er enda strørre.

Nå kan man vel ikke helt utelukke at en iPad versjon av avisene vil kunne lykkes bedre. Det kan virke som betalingsviljen for apps på iPad og telefon er noe større enn for en nettavis på pc. Men det gjenstår å se om avisinnhold er blant de tingene folk vil betale noe for på en iPad. Og inntil det er bekreftet ser det ut som avisene taper uansett hva de gjør. Papiravisene stuper i opplag. Gratisavisene på nett taper stort sett penger. Og betalaviser på nett får ikke lesere.

1 kommentar :

  1. Einig med deg, eg trur heller ikkje dette vil lykkast. Og eg håpar det ikkje vil lykkast. Media må finna andre forretningsmodellar enn innelåsing.

    Også ganske ironisk at bloggar blir mura inne.

    SvarSlett