onsdag 19. august 2009

Spillselskap spår hvem som vinner valget

Hegnar Online skriver i dag om oddsen spillselskapet Unibet har satt på ulike utfall av stortingsvalget i september. Og det blir interessant å se om det er politiske kommentatorer eller spillere som er mest treffsikre når det gjelder å spå valgresultater.

Hva er det så Unibet og deres spillere sier om valgresultatet? For det første sier de at det klart mest sannsynlige er at Jens Stoltenberg er statsminister 1. november. Satser du en krone på Jens får du kr 1,45 tilbake. Satser du på at Siv blir statsminister får du fire kroner tilbake og satser du på Erna får du åtte kroner tilbake.

Men selv om spillerne tror Jens blir statsminister tror de også at de rødgrønne partiene taper valget. Satser man en krone på borgerlig flertall får man kr 1,50 igjen hvis dette blir utfallet. Satser man en krone på rødgrønt flertall får man kr 2,40 tilbake. Klar seier til de borgerlige med andre ord, men med Jens som statsminister.

I tillegg kan man spille på valgresultatet for de ulike partiene, ved å satse penger på om partiene får en oppslutning over eller under et forhåndsbestemt nivå. Ut fra den oversikten kan vi lese at et flertall tror Senterpartiet kommer over 5,5 prosent, mens et lite flertall tror Venstre havner under 5,5 prosent. Arbeiderpartiet klarer en oppslutning på 32,5 prosent, mens SV ikke klarer å oppnå 7,5 prosent. Høyre kommer over 13,5 prosent. Men et solid flertall mener at FrP ikke kommer over 26,5 prosent.

Ville spekulasjoner eller treffsikre spådommer ved hjelp av markedsmekanismer? Det blir spennende å se.