lørdag 8. august 2009

Fornebu og Storøya rundt på sykkel

En lørdag i august med nydelig vær er en bra anledning til å reklamere litt for de flotte sykkelmulighetene på nye Fornebu. Finanskrisen har lagt en viss demper på tempoet i boligbyggingen, men sykkelstier, badestrender, idrettsmuligheter og lekeplasser er det mengder av.

I vinter skrev jeg her på bloggen om hvor flott det er å ha svømmehall som nabo når det er vinter og kaldt. Men det er nå om sommeren dette området virkelig er attraktivt. I fjor var det ti år siden flyplassen stengte, men det er først nå de siste par årene vi virkelig begynner å se resultatene av de kommunale investeringene som er gjort for å utvikle området. Jeg har ikke hatt sykkel siden jeg sluttet i videregående skole for 25 år siden. Men med omgivelser som dette måtte jeg kjøpe ny Gekko Flight med karbonramme i fjor vår og komme meg ut på tur med jentene.

En kort og familevennlig rundtur på Fornebu og Storøya kan for eksempel begynne ved Hundsund Grendesenter (ungdomsskole, kunstgressbaner, svømmehall m.m.) i det sørvestlige hjørnet av "nye" Fornebu, på veien mot Snarøya og Langodden, der Gate Gourmet holdt til da det var flyplass. På grunn av boligbygging ved Hundsund er det enklest å sykle (det finnes sykler til utlån hvis man ikke har med selv) opp bakken til spydkasterstatuen i rundkjøringen ved Hangar 4. Der skal Fornebu Senter en gang bygges, men det er fortsatt bare planer.

Derfra sykler man vestover inn mot Storøya. Har man tid kan man jo stikke innom visningssenteret for boligområdet ved Hundsund som ligger inn til venstre bak den gamle rusegropa. Et av Snarøyas flotteste områder, der de første nye beboerne flytter inn på slutten av året. Når finanskrisen slipper taket skal det etter hvert bygges over 400 nye vestvendte boliger innerst i Hundsund og Koksabukta.

Storøya er et stort og flott område. Arealmessig omtrent like stort som Kalvøya. Storøya skal være friområde uten noen begyggelse. Det var her den store rullebanen gikk da det var flyplass. Nå er det et det blitt tilbakeført til et stort friområde. Og ytterst i på spissen i vest ligger Storøyodden Badeplass, med en stor sandstrand der det er god plass selv om det kommer mye folk på varme dager. En kiosk er det der også, med is og kald drikke. Den er åpen hver dag i skoleferien og i helgen resten av sommeren. Fordi Storøya er helt bilfritt er dette området barnevennlig og helt ideelt for syklende.

En runde som gir litt variasjon er å sykle via kyststien langs Koksabukta Naturreservat, ned til badestranden på Storøya og så kan man følge den brede grusveien opp igjen til nye Storøya Grendesenter, der der nå er en nesten ferdig ny og flott barneskole. Eller man kan sykle stiene litt lenger nord og utforske områdene mot Storøykilen Naturreservat og ta en avstikker til Oksenøya og Lilløya før man drar videre.

Turen videre går fra Storøya Grendesenter og gjennom den nye Nansenparken, opp langs det nye vanndraget som renner fra nord til sør gjennom parken. Her er det lekeplasser, badminton- og sandvolleyballbaner på alle kanter. Man sykler over Festplasssen og videre langs bekken til flytårnet på gamle Fornebu. Her ligger Cafe og Galleri Odonata, der man på hverdager kan spise lunsj, eller man kan ta med familien til middag på søndager. Her er det dessverre stengt i ferien, men Odonata åpner igen søndag 9. august.

Rett bak ligger Stabæks flotte Telenor Arena, et stort innendørs stadionanlegg med plass til nesten 15 000 tilskuere på fotballkamp og enda flere på konsert. Onkel Blaa Pub finnes også her, den en fillial av puben på Bekkestua og er åpen bare når det er kamp.

Fra Telenor Arena snur man vestover igjen. Da kan kan man sykle sykkelveien under Snarøyeien og bort til SAS Hotellet og Fornebu Hovedgård, UMOE gruppens standsmessige hovedkontor. Herfra følger man sykkelveien langs Lysakerfjorden, forbi Telenors hovedkontor, Aker Solutions og IT Fornebu. Her kommer snart Statoils nye internasjonale hovedkontor. Det er bademuligheter og fiskeplaser på hele strekningen mellom SAS Hotellet og Sjøflyhavna, og har man lyst kan man jo ta an avstikker ut til Rolfstangen eller Halden Brygge.

Om sykkelturen tar på og man er blitt sulten eller tørst, kan man svinge en tur innom Sjøflyhavna Kro, nylig gjenåpnet med en stor og flott takterasse med utsikt ut over fjorden og mot boligområdet i Rolfsbukta. På Sjøflyhavna Kro serveres kromat, for eksempel Sjøflyburger.

Siste korte etappe går et par hundre meter tilbake til Hundsund Grendesenter. Her kan man avslutte runden med en tur i bassenget. Og hvis det er tirsdag eller torsdag kan man spise middag i skolekantinen på Hundsund Grendesenter til 60 kroner for voksne og 40 for barn.

4 kommentarer :

 1. Kjempeflott artikkel om opplevelsesmulighetene på Fornebu! Det er ekstra morsomt med alle linkene som gir mye kunnskap om området.

  Hilsen
  Kristin Bjelke
  Bærum kommune

  SvarSlett
 2. Takk skal du ha. Og hyggelig å se at dere følger med på det som skrives også i blogger.

  SvarSlett
 3. Tiltredes 100 %! Fornebulandet og Storøya er blitt et sant eldorado for syklister. Som dagligsyklist bosatt i Oslo, som jevnlig sykler ut til foreldre på Rykkinn, vet jeg jo at Bærum generelt har et godt sykkelveinett. Men her har kommunen overgått seg selv, og fortjener langt større oppmerksomhet enn den hittil har fått.

  SvarSlett
 4. Underskriver på at det er flott å utforske Fornebulandet pr. sykkel! Ekstra spennende hvis du driver med geocaching!

  SvarSlett