søndag 16. august 2009

Europeisk valghøst

Sveriges utenriksminister Carl Bildt skriver i dag på bloggen sin om "Spännande europeisk höst", om alle valgene som skal foregå i Europa denne høsten. Og det er jo greit å bli minnet om at det ikke bare er i Norge det foregår valgkamp:

Tyskland har tre delstatsvalg allerede 30. august og forbundsdagsvalg 27. september. Sist Tyskland valgte nasjonalforsamling fikk ingen blokk flertall, og det ble storkoalisjon. Denne gangen har Bundeskanzlerin Angela Merkel bra medvind, mens sosialdemokratene er i krig med seg selv. Og det liberale FDP kan komme på vippen. Ganske interessant at finanskrisen fører til at velgerne i Tyskland vil ha en mer liberal økonomisk politikk.

Samme dag er det parlamentsvalg i Portugal, et land der finanskrisen har rammet hardt og der valgresultatet mest sannsynlig vil innebære en politisk dreining til høyre. 10. oktober er det valg i Tsjekkia, der er et hovedspørsmål er hva velgerne synes om at opposisjonen veltet sentrum-høyre regjeringen midt under det tjekkiske formannskapet i EU i mars i år.

Og i Irland er det folkeavsteming om EUs nye kontitusjon 2. oktober. Mye har skjedd både i EU og i Irland siden sist det var folkeavstemning om EU i juni i fjor (Irlands BNP har for eksempel falt 10 prosent fra i fjor). Og mens den irske regjeringen er blitt mer upopulær har sannsynligvis EU blitt mer populær av all finansturbulensen. For hva skulle Irland gjort uten en felles valuta? Blitt et nytt Island?

Og så er det naturligvis Storbritannia, der det sist var valg i mai 2005. Et nytt valg må finne sted innen det er gått fem år, så det kommer enten i høst eller mest sannsynlig til våren. Britisk politikk vil etter skandalene det siste året oppleve noen av de største utskiftningene i historien i begge partier. En ny generasjon konservative skal ta opp arven. Denne helgens meningsmålinger gir de konservative en ledelsen på omlag 42 % vs 28 %, noe som er identisk med Margaret Thatchers historiske valgskred i 1983.